Ruim 400 Zeeuwen liepen mee met onze mars door Middelburg

Ruim 400 Zeeuwen liepen mee met onze mars door Middelburg

Afgelopen zaterdag organiseerde ZMf in samenwerking met een groep bevlogen jongeren de Zeeuwse Natuur- en Klimaatmars. Ruim 400 mensen, politieke partijen en inwoners, trokken erop uit om mee te lopen met de mars door Middelburg. Onder leiding van de percussiegroep Rhythms of Resistance en met enthousiasmerende sprekers werd de hele groep aangevuurd met de leus: ‘Geef de natuur een stem’

29 mei 2024

Foto’s: Benjamin van der Spek

Al om 12:00 uur verzamelde de organisatie op het Abdijplein om de voorbereidingen te treffen voor de mars. Een grote groep vrijwilligers, verkeersregelaars en sprekers werden ontvangen. De sfeer zat er al goed in en de laatste puntjes werden op de i gezet. Rond 13:45 uur begon het Abdijplein zich te vullen, waarna Sal van den Berg om 14:00 uur de mars vol energie opende.

Vijf krachtige vrouwen met een hart voor natuur

Voor we de mars aftrapten werden we aangemoedigd door vijf vrouwen van verschillende generaties. Zo trapte de lieve Cato (10 jaar) af met haar oproep om bij jezelf te beginnen met zorgen voor de natuur. Ze gaf een heldere lijst met wat we allemaal kunnen doen om onze impact op de aarde te verkleinen. Daarna volgde Reina met haar zorgen vanuit haar perspectief als Grootouder voor het klimaat. Ook Marie (studente), Anita (tweede kamerlid) en Ay Ling (lid provinciale staten) gaven hun persoonlijke boodschap mee aan de marslopers.

De mars door Middelburg

Om 14:30 uur vertrokken we vanaf het Abdijplein richting het Molenwaterpark, waarna we de afslag namen richting Kloveniersdoelen en daar weer de stad in doken richting de markt. De groep leek onderweg steeds groter te worden. Voorop liep de organisatie, die af en toe een kijkje achterin nam om te zien of de groep goed aansloot. Daarachter volgde Rhythms of Resistance, gevolgd door de grote groep politieke partijen en natuurliefhebbers. De hele groep samen vormde een gigantische regenboog aan kleuren die ook vanaf de zijlijn heel leuk was om te bewonderen. We trokken daarmee veel bekijks.

Terug naar de Abdij

Nadat we onze ronde op de markt last minute nog wat hadden uitgebreid liepen we weer terug richting het Abdijplein waar we nog een aantal afsluitende sprekers in petto hadden. Terug op het plein stond Sal alweer klaar om iedereen op te vangen. Teshuwah sprak over de mogelijkheid van rechten voor niet-menselijke entiteiten, waarna Ruben ons meenam in zijn verhaal en passie voor de natuur. Als afsluiter droeg Grietje twee gedichten voor die met zeespiegelstijging en de gevolgen van klimaatverandering voor heel Zeeland te maken hadden. Sal bedankte de groep nog eens van harte voor het meelopen met deze woorden:

‘Lieve mensen, wat was het onbeschrijfelijk mooi vandaag! We hebben verschillende tellingen binnen, meer dan 400 Zeeuwen zijn vandaag aangesloten! 400 Zeeuwen; van jong tot oud, van meer dan een dozijn organisaties en uit alle hoeken van Zeeland! Samen hebben we laten zien dat we niet de enigen zijn die zich zorgen maken. Samen hebben we laten zien dat een nieuwe toekomst mogelijk is! Dank Rhythms of Resistance voor de prachtige muziek, dank aan de sprekers voor de inspirerende woorden, dank aan ZMf voor het vertrouwen en dank jullie voor het verheffen van jullie stem – Geef de natuur een stem!’

Tags: