Klimaatmars Zeeland

Klimaatmars Zeeland

Met de Zeeuwse Klimaatmars in maart 2019 nam ZMf, in navolging van de landelijke klimaatmars van Milieudefensie, het initiatief om op een vreedzame, ludieke manier aandacht te vragen voor een sociaal rechtvaardig en ambitieus klimaatbeleid.

We wilden met de mars niet alleen een select groepje mensen dat zich om het milieu bekommert aanspreken, nee we wilden juist ook jongeren betrekken. Het gaat om hun toekomst, zij moeten door met deze planeet. En dat is gelukt! Honderden Zeeuwen, jong en oud, gaven gehoor aan onze oproep om op het Abdijplein in Middelburg te verzamelen voor de mars. De beats van dj’s pompten de stemming er direct goed in. Studenten Ahmed Kanaan en Amber van der Heijden speechten en Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja zette met een stevige voordracht de oproep van de mars kracht bij. Een onbeschrijflijk sterke en positieve energie straalde van de mensenmenigte: verbondenheid, compassie, power!

Voorwaarts!

De stoet trok door het centrum van Middelburg en had veel bekijks, ook van de media. Speeches, protestborden, spandoeken, muziek en gedichten; gepassioneerd uitten de Zeeuwen hun zorg om het klimaat. Muziek en theatermaker Tijl Damen begeleide de optocht met zijn vrolijke liedjes. Onze boodschap aan de wereld en aan onze regering: Maak vaart met het nemen van fundamenteel goede en concrete maatregelen voor de zo noodzakelijke verduurzaming van onze samenleving. Voorwaarts! En het is dat collectieve geluid van hoop die klonk met deze mars, van gezamenlijke zorg voor onze wereld. Die zal vooral de jonge betogers bijblijven en hen hopelijk aanzetten om die verder uit te dragen.

Bekijk de video
(Camerawerk en videoproductie Ingmar Bergman)

Na afloop verzamelden we in de Zeeuwse Bibliotheek voor het Grote Klimaat Verkiezingsdebat. Daar werd stevig gediscussieerd over de aandacht voor het klimaat in de programma’s van de verschillende politieke partijen in Zeeland. Tsead Bruinja liet in zijn gedicht ‘Dartel als een vlinder, steek als een bij’ geen ruimte voor twijfel over de noodzaak voor die aandacht.

Met dank

ZMf dankt alle betogers, de vrijwilligers van CREW #teamzeeland, alle artiesten, Provincie Zeeland, Gemeente Middelburg en Politiebureau Middelburg die hielpen dit evenement in de benen te hijsen en probleemloos te laten verlopen.

Dit kun jij doen!

Wil jij ook vrijwilliger worden van ZMf? Kijk hoe je ons kunt helpen.

Check ook:
Ira over de Klimaatmars
Speech van Ahmed Kanaan
Vlog van Amber van der Heijden
PZC nieuwsbericht: Honderden mensen bij klimaatmars in Middelburg
Omroep Zeeland nieuwsbericht: Honderden betogers uiten zorgen over klimaat tijdens mars door Middelburg
Fotocollage

Tags:

Vragen of tips?