Op tien locaties van particulieren en boeren, verspreid over heel Zeeland, worden dit plantseizoen Zeeuwse bosje en hagen aangeplant. Zo ook bij projectdeelnemer Kees Geelhoedt aan de Hulsterseweg in Axel. Op zaterdagochtend 15 maart hebben we met hulp van vrijwilligers van NL Doet en Meer Bomen Nu een vogelbosje en een Zeeuwse haag aangelegd. Van te voren ontving iedereen handige instructies van Stichting Landschapsbeheer Zeeland om het aanplanten van de boompjes op een goede manier te doen, zodat de overlevingskans zo optimaal mogelijk is. Er zijn die dag bijna duizend boompjes en struiken geplant. Een goede lunch met een warme kop soep nadien was dus zeker verdiend.
Drie jaar, dertig locaties
Deze plantbijeenkomst vond plaats in kader van het project Zeeuwse bosjes en hagen, een initiatief van Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ), ZMf en Meer Bomen Nu. Het streven is om de komende drie jaar op dertig locaties ruim 25.000 bomen aan te planten. Volgend jaar (tijdens het plantseizoen 2025-206) willen we opnieuw tien locaties aanplanten. Heb je zelf een flink stuk grond, of ken je iemand die dat heeft? Dan is dit plantproject vast interessant voor jou. Je kunt al meedoen vanaf een kwart hectare. We stellen in overleg een beplantingsplan op, leveren plantgoed en instructies hoe je de bomen en struiken het beste kunt planten. Ook kunnen we helpen bij het vinden van vrijwilligers om mee te planten. Voor meer informatie en (vrijblijvend) aanmelden, klik hier.
Waarom al die bomen?
Bomen en struiken leggen grote hoeveelheden CO2 vast. En ze boosten de biodiversiteit: in hun kruinen, bast en wortels bieden ze voedsel en beschutting voor dieren en insecten. Bovendien zorgen ze voor aanzienlijk meer koelte in hete zomers en helpen ze water langer vast te houden in de bodem, als buffer voor steeds vaker voorkomende en langere periodes van droogte. Dus, hoe meer bomen en struiken in Zeeland, hoe beter!
Dit project maakt onderdeel uit van Plan Boom Zeeland: we willen in totaal 400.000 bomen aanplanten. Voor elke Zeeuw een nieuwe boom. Wil je ook meedoen als vrijwilliger of landeigenaar?
Ik wil meer informatie
Tags: