Daadkracht
Klimaatverandering ervaren we al aan den lijve. Nederland heeft de versnelling ingezet naar hernieuwbare energie om klimaatverandering te beperken volgens de akkoorden die mondiaal zijn gesloten. Veel mensen en bedrijven zijn hard aan de slag gegaan, en zij hebben nu grote behoefte aan consistentie, daadkracht en duidelijkheid van de overheid. Voortzetting en uitwerking van het klimaatbeleid is van groot belang om voldoende tempo te houden en klimaatdoelen te halen.
Natuur beschermen
De natuur geeft ons alles wat wij mensen nodig hebben. Schoon water, een groene leefomgeving, vruchtbare grond en gezonde lucht om in te ademen. De Nederlandse overheid heeft de maatschappelijke taak om onze natuur te beschermen en duurzaam gebruik te bewaken. Dat is en blijft een keiharde noodzaak: de natuur staat er slecht voor en gaat in grote delen van het land verder achteruit. Zonder een gerichte voortvarende aanpak riskeren we onherstelbare schade.
Toekomst
Er is nieuw beleid ontwikkeld, maar in de praktijk is de druk op de natuur nog nauwelijks verminderd. Nederland loopt daardoor hard aan tegen de grenzen van de draagkracht van onze natuur. Nu ambitieus doorpakken is cruciaal en in algemeen belang. Voor echt natuur- en systeemherstel zijn meer maatregelen nodig dan het huidige beleid. Voor de natuur, voor ons en voor onze kinderen, en ook voor de boeren, voor bedrijven en voor de toekomst van het landelijk gebied.
Deze oproep stuurden we samen met IUCN NL, IVN, LandschappenNL, Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, SoortenNL, Stichting De Noordzee, Waddenvereniging en Wereld Natuur Fonds aan fractievoorzitters en leden van de Tweede Kamer.
Tags: