Op dreef op de Biobased Versnellingsdag 2024

Op dreef op de Biobased Versnellingsdag 2024

Van biobased kun je alles maken! Daar zit dus toekomst in. Hoe krijgen we de markt in beweging om biobased als het nieuwe normaal te gaan hanteren? ZMf ging een kijkje nemen op de Biobased Versnellingsdag 2024 op Agrarisch Kennis en Innovatiecentrum Rusthoeve in Colijnsplaat en deelde er het vernieuwde handboek Bouwen voor de Toekomst uit.

16 juli 2024

Inderdaad, van biobased kan je alles maken. Biobased materialen worden gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Veel voorbeelden ervan waren te zien, zoals bouwplaten, vloer- en dakisolatie, maar ook natuurlijk textiel of kunstleer op basis van kombucha, een drankje dat ontstaat uit fermentatie van gezoete thee door azijnzuurbacteriën- en gistculturen.

ZMf deelt Handboek Bouwen voor de Toekomst uit

ZMf vroeg tijdens de versnellingsdag aandacht voor het handboek Bouwen voor de toekomst dat dit jaar is uitgebracht door de Landelijke Natuur- en Milieufederaties. Hierin staan voorbeelden van hoe er in de toekomst in Nederland gebouwd kan worden als het gaat om duurzaamheid. Een van de thema’s die erin aan bod komen, is het biobased bouwen. Ook gaat het handboek in op de mogelijke verdienmodellen voor agrariërs met het telen van gewassen die dienen als grondstof voor de biobased bouw. Als we namelijk meer gaan bouwen met plantaardige materialen die lokaal verbouwd worden, geeft dat de landbouw een unieke nieuwe afzetmarkt. Er zijn al verschillende gewassen die worden gebruikt in bouwmateriaal. Voorbeelden daarvan waren te zien op de versnellingsdag, zoals kalkhennep blokken, isolatie van jute, of ecologische warmte- en geluidsisolatie van tarwestro, maar ook van vlas, stro, hennep of mycelium.

Naar het handboek

Verdienen aan gewassen die CO₂ lang vastleggen

Telers kunnen in de toekomst verdienen aan de teelt van gewassen die langdurig CO₂ vastleggen. Zo kunnen ze CO₂ certificaten verkrijgen en verkopen op de vrijwillige koolstofmarkt. Die koolstofmarkt is nog redelijk onbekend. De presentatie over het marktonderzoek dat kortgeleden aan het ministerie LNV is aangeboden werd dan ook met interesse gevolgd. Belangrijk in deze ontwikkeling is dat we niet alleen denken in CO₂ vastlegging, maar ook verder denken. Zoals aan de verwerking ervan in biobased materialen die van toepassing zijn in de bouw en elders. Carbon credits worden verhandeld ter voorkoming van CO₂, maar dus ook om ze vast te leggen.

Motto: de markt in beweging brengen

De markt in beweging brengen, het motto van de dag, was in ieder geval goed zichtbaar. Alle deelnemers zochten elkaar actief op en wisselden ideeën met elkaar uit. Wat ZMf betreft: een geslaagde dag met een flinke dosis inspiratie

 

Circulaire samenleving biobased bouwen

Tags: