Gratis groene daken in Westerzicht

Gratis groene daken in Westerzicht

Op vrijdag 5 juli was het zover; zes adressen in Westerzicht kregen een groen dak! De aanpakkers van het bedrijf Groendakcoach lieten zich niet tegenhouden door het slechte weer en legden op één dag alle groene daken aan.

29 augustus 2024

Waarom een groen dak?

Vanuit het project Klimaatadaptatie Zeeland is er budget beschikbaar voor de aanleg van groene daken en groene gevels. Het doel daarvan is om inwoners van Westerzicht enthousiast te maken om hun eigen woonomgeving (verder) te vergroenen. Om een idee te geven hoe een groen dak eruit ziet, konden we een aantal ‘voorbeeld-daken’ aan leggen. En die kon je dus winnen!

Op een snikhete vrijdagmiddag gingen we langs bij vijf inwoners van Westerzicht en maakten hen blij met een gratis groen dak!
Deze bewoners vinden vergroening en biodiversiteit belangrijk en zijn blij dat ze met een groen dak daaraan een extra bijdrage kunnen leveren!

Een kijkje op het dak

Inmiddels zijn alle groene daken aangelegd en laten de groene dak winnaars je graag meekijken naar het resultaat.
Wil je een kijkje nemen op hun dak? Stuur dan even een berichtje naar ZMf via het contactformulier. Dan brengen we jullie in contact met elkaar.

Jaap en Ria hadden zelf eerder al een mini groendak op hun schuurtje gemaakt!

Nu zijn Jaap en Ria ook trotse bezitters van een (groot) groen dak (foto links). Ook Hans en Leny hadden geluk, ook hun grote garagedak werd vergroend (foto rechts).

Jaap en Ria nr 626Westerzicht 359

 

Lichtgewicht groendaken

De daken die zijn aangelegd zijn “lichtgewicht groendaken”. Het is het lichtste systeem en bestaat uit een drainagelaag, een substraatlaag (waterbufferende laag) en een vegetatielaag (met 8 -12 verschillende soorten inheemse sedumsoorten). De grotere daken hebben ook een bioheuvel met extra inheemse plantjes die iets hoger groeien.

Jolanda mocht het dak van haar schuurtje laten vergroenen en zoals op de foto is te zien is ook zij daar erg tevreden mee. Het vogelhuisje, dat ook een groen dak heeft, vindt zij een leuke extra toevoeging. Net als de boomstronk, die ook bijdraagt aan de biodiversiteit: het hout is namelijk een geweldige leefomgeving voor allerlei insecten, waaronder veel ongewervelde diertjes zoals kevers, pissebedden en solitaire bijen.

Meer weten?

Wil je de groene daken van Jolanda, Jaap en Ria of Hans en Leny eens bekijken? Bel eens aan op Westerzicht 359, 626 of 676. Ze vertellen je er graag over.

Wil je meer weten over een groen dak? Kijk eens op de website van Groendakcoach: www.groendakcoach.nl.

Wil je zelf ook een groen dak (laten) aanleggen? In het voorjaar van 2025 kun je met een stevige korting ook eigenaar van een groen dak worden. Eind 2024 sturen we iedereen in de wijk informatie hierover. Maak je interesse kenbaar via info@zmf.nl.

Tags: