Gezamenlijke reactie
Natuurmonumenten, Vogelbescherming, Het Zeeuwse Landschap en de ZMf dienden gezamenlijk een reactie in concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (cNRD). Hierin waarschuwen ze voor de impact op kwetsbare natuurgebieden en het open Zeeuwse landschap. Daarnaast roepen de organisaties op tot een zorgvuldige afweging van alternatieven.
Effecten onvoldoende in beeld
De natuurorganisaties benadrukken dat de effecten op natuur en landschap beter in kaart moeten worden gebracht. Het project raakt verschillende Natura 2000-gebieden, zoals de Westerschelde en omliggende natuurgebieden. Gebieden van grote, unieke natuurwaarde en van levensbelang voor duizenden (trek)vogels. De aanleg van hoogspanningsmasten en bijbehorende infrastructuur kan leiden tot flinke natuurschade waaronder verlies van leefgebied, barrièrewerking en directe sterfte onder vogels door botsingen met de kabels. Ook tijdelijke effecten, zoals de impact van werkterreinen, baggerwerkzaamheden en extra scheepvaartbewegingen, moeten grondig worden onderzocht.
Het landschap kent geen juridische bescherming
“Neem besluiten op basis van gedegen onderbouwing en vanuit een breder perspectief. Het landschap van Zeeland kent helaas geen juridische bescherming. Aantasting van het open karakter van het Zeeuwse landschap heeft impact op zeer veel zaken, ook bijvoorbeeld op recreatie, de beleving van de omgeving, de gezondheid van mensen, flora en fauna” (Eric Mahieu, ZMf).
Daarnaast wordt aandacht gevraagd voor de gevolgen voor het natuurlijke bodem- en watersysteem, lichtvervuiling door obstakelverlichting en geluidshinder door bijvoorbeeld ‘coronageluid’ van de hoogspanningslijnen. De organisaties willen dat deze aspecten expliciet worden meegenomen in de milieueffectrapportage.
Onderzoek naar alternatieven noodzakelijk
In hun zienswijze pleiten de natuurorganisaties voor een ondergrondse verbinding als enige landschappelijk aanvaardbare optie en dringen zij aan op nader onderzoek naar een aansluiting via België. Een 380 kV-verbinding over Belgisch grondgebied zou technisch, economisch en ecologisch gunstiger zijn, maar huidige regelgeving staat dit niet toe. De organisaties vinden het onbegrijpelijk dat er geen onderzoek wordt gedaan naar mogelijkheden om de wetgeving hierop aan te passen.
Natuurinclusief
Hoewel de natuurorganisaties de energietransitie steunen, benadrukken zij dat deze niet ten koste mag gaan van de natuur. Zij pleiten voor een natuurinclusieve aanpak en roepen de overheid en netbeheerder op om tot een oplossing te komen die zowel de energievoorziening als natuur en landschap respecteert.
Brede steun
De natuurorganisaties zijn blij dat de zorgen over de impact van het project breed in de regio worden gedeeld. Provincie Zeeland, gemeente Terneuzen en inwoners -waaronder de dorpsraad van Biervliet – hebben zich uitgesproken tegen de aanleg van hoogspanningsmasten in het open landschap en over de Westerschelde.
Beschermers van Zeeland: natuur, erfgoed en energie
In een interview voor het magazine van TenneT vertellen Denise de Leeuw en Eric Mahieu van ZMf hoe ze zich inzetten voor de bescherming van Zeeland. Het gaat om natuur, om landschap en hoe de energietransitie daar invloed op heeft. Samenwerking met organisaties als TenneT is dan belangrijk. Zij hebben een sleutelrol in die energietransitie.
Naar het interview
Headerfoto: Ria Overbeke
Tags: