ZMf stelt zich voor in Internationale Schelde Commissie

ZMf stelt zich voor in Internationale Schelde Commissie

Bonjour! Daar stonden we met ZMf ineens in Valenciennes, Frankrijk. ZMf is erkend als waarnemer van de Internationale Schelde Commissie. Op de bijeenkomst in Frankrijk stelden we onze organisatie voor aan de aangesloten delegaties uit andere landen. Ira von Harras van ZMf sprak over de staat van het Scheldestroomdistrict, van bron tot de monding en ze lichtte toe waarom ZMf zich zorgen maakt over de Westerschelde. Ook riep ze op tot transparantie en inzage van hun concrete acties in het Scheldedistrict.  

18 juli 2024

Als je je zorgen maakt om de toestand van de Westerschelde, kun je de bron ervan niet negeren. Want stroomopwaarts liggen de Zeeschelde, Bovenschelde, maar ook de Hene, Dender, Zenne, Dijle en nog veel meer takken van de Schelde. Wat dáár gebeurt heeft invloed op de rest van het water dat ermee in verbinding staat. 

Gezamenlijke afspraken  

Gelukkig is bepaald dat de landen waardoor deze wateren stromen regelmatig moeten afstemmen en afspraken moeten maken over hoe verstandig en veilig kan worden omgegaan met die wateren. Frankrijk, België (Federaal, Vlaanderen, Wallonië en Brussel) én Nederland samen aan tafel. We hebben te maken met ernstige problemen, zoals vervuiling door onder andere PFAS en door onttrekkingen van grote hoeveelheden water. En wat te doen als er een ramp gebeurt?  

ZMf neemt waarnemen heel serieus 

De Internationale Schelde Commissie is in het leven geroepen om dat te bespreken en er gezamenlijk afspraken over te maken. Daaraan zijn ook waarnemers verbonden. Die moeten helpen waarborgen dat die afspraken zuiver worden gemaakt en dat ze worden nageleefd. Ook kunnen de waarnemers hun expertise inbrengen. ZMf is zo’n waarnemer. Dus hebben we daar in Frankrijk ook onze helpende hand uitgestoken en onze kennis en ons netwerk ter beschikking gesteld. Een rol waar we als kleine Zeeuwse organisatie best trots op zijn en die we heel erg serieus nemen.