Omdat het uiteindelijk om lekker lokaal eten draait in Van land naar Lunch, werd om 12:00 uur voor alle aanwezigen een heerlijke, biologische lunch geserveerd. Die werd klaargemaakt door het HZ cateringteam, met groenten van tuinderij Plantalia. Zo konden de deelnemers ervaren hoe lekker lokaal en biologisch smaakt!
Samenwerken in de korte keten kan wél
Na de lunch vertelde Karin Körver, van Tuinderij Plantalia, over haar tuinderij en het CSA-model. Ook de samenwerking tussen Plantalia en HZ University of Applied Sciences kwam aan bod. Sara McCutcheon, facilitair coördinator bij provincie Zuid-Holland, vertelde over haar ervaringen met samenwerken in de korte keten. Dit is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. Sara liet zien hoe samenwerken in de korte keten juist wél kan!
Panelgesprek
Een waardevol onderdeel van het programma was het panelgesprek tussen de boer, chefkok en ondernemer. Vanuit verschillende perspectieven werd nagedacht over seizoensgebonden koken en samenwerken in de korte keten. Naast Sara en Karin hebben ook Ingrid de Vries en Lineke Louwerse van HZ aan het panelgesprek deelgenomen.
Trendwatching
Na de koffiepauze spraken docente Elsbeth Spuijbroek en studente Liz Jonas van HZ University of Applied Sciences over de opleiding Food, Business & Innovation. Ze hebben deelnemers uitgedaagd om trends en ontwikkelingen in de voedselsector goed in de gaten te houden via ‘Trendwatching’.
Kansen benutten
Welke uitdagingen zijn er in de korte keten? En welke kansen kunnen we (nog) beter benutten? Om dat beter te begrijpen, hebben de deelnemers in kleine groepen de hele keten ingevuld. Mooi om ideeën uit te wisselen en elkaar te inspireren. We sloten de middag af met een gezellige netwerkborrel. De hapjes werden verzorgd door Restaurant Vert en waren gemaakt van lokale groenten, veelal van Plantalia.
Blijf de kanalen van Boer&Buur met Natuur volgen. Binnenkort plaatsen we nog meer resultaten van deze productieve middag.
Tags: