Succesvolle Zeeuwse Nacht van de Nacht 2021

Succesvolle Zeeuwse Nacht van de Nacht 2021

Tienduizenden mensen in het hele land hebben op zaterdagavond 30 oktober 2021 (digitaal) genoten van de Nacht van de Nacht, georganiseerd door de Provinciale Natuur- en Milieufederaties. In Zeeland bezochten een kleine duizend bezoekers de 11 locaties die meededen met nachtelijke activiteiten. De Zeeuwse Nacht van de Nacht werd vanuit het stadshuis van Veere en de kerktoren in Axel ingeluid door een beiaardier met het lied ‘Mag het licht uit’ van de band De Dijk. Ook was het op veel plaatsen donker, doordat Zeeuwse gemeenten de lampen hadden gedoofd van monumenten, torens en kerken.

23 november 2021

Zeeuwse Nacht van de Nacht

Hoewel de Zeeuwse Nacht van de Nacht op zaterdag 30 oktober i.v.m. corona minder groot was opgezet dan voorheen, was er nog heel wat te beleven. Zo kon je van Zeeuws-Vlaanderen tot Schouwen-Duiveland meedoen aan nachtelijke wandeltochten door natuurgebieden. De maan was maar voor 38% zichtbaar tijdens deze nacht, dus het was flink donker! De avond begon wat druilerig, maar gelukkig klaarde het later op, zodat de sterrenhemel zichtbaar werd. Tijdens deze wandelingen leerden de deelnemers van alles over nachtdieren. Wist je trouwens dat meer dan de helft van de dieren ‘s-nacht leeft?

Nacht in Oostkapelle

Op de donkerste plek van Zeeland, in Oostkapelle, werd ook volop van de Nacht van de Nacht genoten. De nacht werd ingeluid door het carillon van Veere met het lied Mag het licht uit. Vervolgens wandelden twee groepen door de stilte van het nachtelijke bos- en duingebied rondom de buitenplaatsen Berkenbosch en Duinbeek. Bij Astronomy Project Oostkapelle werden jong en oud rondgeleid door sterrenwachter Klaas Jobse. Bezoekers keken hun ogen uit tijdens de presentatie van sterrenwacht Philippus Lansbergen uit Middelburg met fascinerende beelden en verhalen over het heelal. En je mocht er een kijkje nemen door de telescoop waarbij Jupiter en Saturnus later op de avond goed te zien waren. Smaakliefhebbers kwamen aan hun trekken in strandpaviljoen De Piraat tijdens een diner bij kaarslicht. In het hele paviljoen waren zoveel mogelijk lampen uitgedaan. Ook de toegang naar het strandpaviljoen was met kaarsen verlicht. Als dat niet romantisch is!

Slimmer verlichten

Vanaf de eerste Nacht van de Nacht in 2004 zijn veel concrete successen geboekt. Zo zijn vele bedrijven en gemeenten overgegaan op duurzame verlichting. In bijna alle beleidsplannen van gemeenten is de visie ‘Donker waar het kan en licht waar het moet’ overgenomen. Uit recent onderzoek blijkt dat sommige gemeenten in Nederland na honderd jaar langzaam weer wat donkerder worden. Zeeland zit nog op het kantelpunt. Zeker bij bedrijven is nog winst te halen: uit het onderzoek van Nacht van de Nacht 2021 blijkt dat in Zeeland van de 152 onderzochte bedrijven maar liefst 107 bedrijven ’s nachts onnodig verlichting aan laat. Dat is meer dan 70%! Dat kan dus veel donkerder. Inwoners en bedrijven laten licht vaak branden, omdat ze zorg hebben om de veiligheid rondom hun woning of panden. Toch is dit niet nodig. Met slimme verlichting die werkt met bewegingssensoren bespaar je veel energie, geld en bewaak je je gebouwen effectief. Criminelen zijn juist beduchter voor lampen die werken op bewegingssensoren dan verlichting die continu brandt.

Ga naar tips om slimmer te verlichten

Tags: