
De korte voedselketen
De ‘korte keten’ is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument; de tomaat in je salade komt direct van de boer. Niet alleen krijg je verse en kwalitatieve producten voor een eerlijke prijs, ook ondersteun je de lokale economie én is het beter voor het milieu. Triple win dus.
Eten als verbindende factor
Samen eten zorgt voor verbinding. Het maken en eten van couscous is zelfs een traditie die Unesco in 2020 op de ‘representatieve lijst’ voor immaterieel erfgoed plaatste. Andere voorbeelden van gedeelde maaltijden die voor connecties zorgen, zijn de bereiding en het consumeren van Spaanse tapas en Marokkaanse tajines. Tijdens het middagprogramma ‘van Land naar Lunch’ draait alles om verbinding: tussen natuur-inclusieve boeren en koks, tussen onderwijs en praktijk, tussen beleid en uitvoering. Met inspirerende voorbeelden uit Zeeland én Zuid-Holland, interactieve werkvormen en natuurlijk: lokaal lekkers om te proeven.
Expertbijdrage: Sara McCutcheon over de korte keten in de praktijk
De Provincie Zuid-Holland werkt al meer dan tien jaar met leveranciers uit de korte keten. Sara McCutcheon, facilitair coördinator bij de provincie, deelt tijdens het evenement haar ervaringen. Het provinciehuis hanteert het principe “practice what you preach” en wil het goede voorbeeld geven – ook op het gebied van duurzame en lokale voedselvoorziening. Wat begon met één biologische boer is uitgegroeid tot een samenwerking met meerdere lokale leveranciers. Sara vertelt over de kansen én uitdagingen van deze aanpak, en hoe beleid en praktijk elkaar kunnen versterken.
Het menu:
Datum: Dinsdag 23 september
Tijd: 12:00 – 17:00 uur
Locatie: Delta Climate Center van de HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen
Of je nu boer, kok, student of beleidsmaker bent: jouw rol in de voedselketen doet ertoe. In groepsvorm gaan we deze middag meedenken, inspireren én proeven. De volgende onderdelen staan op het menu:
- 12:00 uur – Biologische lunch met lokale producten
- 12:40 uur – Samenwerking HZ University of Applied Sciences en Plantalia
- 13:00 uur – Ervaringsverhaal Sara McCutcheon (provincie Zuid-Holland) met de korte keten
- 13:30 uur – Panelgesprek tussen boer en kok
- 14:30 uur – Trends en ontwikkelingen in de foodsector
- 14:45 uur – Interactieve werkvorm “Van Land naar Lunch”
- 16:15 uur – Matchmaking boer en ondernemer
- 16:30 uur – Netwerkborrel met gezonde hapjes
Ga naar het Aanmeldformulier
’Van Land naar Lunch’ wordt georganiseerd door CSA-tuinderij Plantalia en Hogeschool Zeeland en is onderdeel van het landelijke project ‘Boer & Buur met Natuur’. Met dit project ondersteunen de Natuur en Milieufederaties en hun partners samenwerkingen die bijdragen aan een natuur-inclusieve landbouw. Het project krijgt steun van de Nationale Postcode Loterij.
Tags: