Jouw eigen nachtactiviteit tijdens Nacht van de Nacht 2022

Jouw eigen nachtactiviteit tijdens Nacht van de Nacht 2022

De 18e keer wordt het, dat Nacht van de Nacht landelijk aandacht vraagt voor de donkere nacht. En dat is belangrijk, want er brandt in Nederland nog heel veel licht ’s nachts. Dat is niet nodig en bovendien schadelijk voor het bioritme en de gezondheid van mens, dier en plant.

23 juni 2022

Tijdens de Nacht van de Nacht vieren we de duisternis in de nacht. Een donkere nacht geeft stilte en rust en is een essentiële basis voor ons bioritme. En het klinkt misschien gek, maar met minder licht in de nacht, zie je juist zoveel meer. Wat dacht je van een heldere maan die zijn weg langs het heelal maakt, de niet te bevatten hoeveelheid sterren aan de hemel of het scharrelen van nachtdieren in je tuin of in het park? Tijdens de Nacht van de Nacht is er van alles te beleven in nachtelijke activiteiten waarmee een respectvolle ode wordt gebracht aan de donkere nacht. Van optredens, excursies, wandelingen, exposities of een diner bij kaarslicht.

Organiseer je eigen nachtelijke activiteit!

Doe mee aan de Nacht van de Nacht met je eigen activiteit! Dat hoeft niet veel tijd te kosten. Je bent vrij om te organiseren wat je wilt, zolang het met de schoonheid van de donkere nacht te maken heeft. Dus heb jij een leuk creatief of leerzaam idee? Schrijf je activiteit in op onze landelijke website.
Heb je je idee nog niet helemaal uitgewerkt, maar kun je er al wel een korte omschrijving van geven? Laat die zeker aan ons weten via een email.
Wil je graag meedoen met een activiteit, maar heb je daar nog geen idee voor? Kijk dan eens in de inspiratiegids van Nacht van de Nacht.

Waarom moet de nacht donker blijven?

Veel reclameverlichting of andere sierverlichting brandt in de nacht op tijdstippen dat er geen of nauwelijks mensen zijn om er naar te kijken. Door de lichten alleen te laten branden wanneer er veel mensen op de been zijn, kun je veel energie en geld besparen. Er zijn slimme oplossingen om je erf of bedrijventerrein ook ‘s nachts veilig te verlichten zonder dat er continu lichten branden, denk bijvoorbeeld aan verlichting met bewegingssensoren. Deze werken vaak zelfs effectiever tegen diefstal en criminaliteit dan continue verlichting.

Tags:

Vragen of tips?

Profiel Bibian Scheepstra

Bibian Scheepstra

Projectleider Circulaire Economie en Energietransitie