Challenge 2050: Jongeren durven te dromen over de toekomst van Zeeland

Challenge 2050: Jongeren durven te dromen over de toekomst van Zeeland

18 mei gaat Challenge 2050 van start. In het project, georganiseerd voor én door jongeren, worden jonge Zeeuwen uitgedaagd om na te denken over hoe Zeeland er volgens hen uit kan zien in het jaar 2050. We staan immers voor grote opgaves; hoe we met die opgaves omgaan, bepaalt in welke wereld de jongeren oud worden.

4 april 2023

De grote uitdagingen van deze tijd, of het nu klimaatverandering, de stikstofcrisis, of de woningnood is, vragen om vergezichten. Een stip op de horizon waar we naartoe kunnen werken. Challenge 2050 gelooft dat juist jongeren die toekomst kunnen schetsen. Het project gaat uit van de verbeeldingskracht van jonge mensen om te dromen over 2050. Dat wordt gedaan door niet te denken vanuit wat nu wel en niet lijkt te kunnen, maar vanuit hoe jongeren hun toekomst zouden willen zien. Zo komen ze dankzij creatief en gedurfd vooruitkijken naar morgen met nieuwe oplossingen voor de problemen van vandaag.

Jongeren durven te dromen

Gedurende zes maanden werken de jongeren in groepjes, met behulp van inspiratiesessies, gesprekken met experts en een werkbudget, aan het schetsen en vormgeven van de toekomst van hun leefomgeving. Hoe gaan we volgens hen bijvoorbeeld in de toekomst om met water? Hoe beschermen we onze provincie tegen de zee en wat doen we om genoeg schoon zoet (drink) te houden? Hoe ziet hun dorp of gemeente er in de toekomst uit? En hoe zouden ze willen dat scholen zijn gebouwd en georganiseerd? In de Zeeuwse Klimaatweek, van 30 oktober 2023 tot 5 november 2023, presenteren ze hun ideeën aan de Zeeuwse samenleving, van het bedrijfsleven tot gemeentes, provincies en inwoners, zodat er werk gemaakt kan worden van de toekomstbeelden.

Droom mee!

Jonge Zeeuwen: droom mee!

Meld je aan als groep!

Meld je aan als individu!

Wil je meer weten over Challenge 2050? Kijk dan op onze projectpagina.

Over Challenge 2050

Challenge 2050 is een initiatief van Dorpen voor Morgen: een platform waar mensen uit dorpen en wijken elkaar stimuleren en activeren om de transities te benutten voor een vitalere en veerkrachtiger samenleving. Vanuit ZMf wordt het project getrokken door de jonge, ambitieuze projectleiders Ran Kok en Merel Groot.

Logo Powered by Dorpen voor Morgen

Tags:

Vragen of tips?