Deelnemer boompjesactie Diane Bakker vertelt over haar boompjes

Deelnemer boompjesactie Diane Bakker vertelt over haar boompjes

Dinsdag 12 september om 09:00 uur gaat de Plan Boom uitdeelactie weer van start. In 2021 startte we met het uitdelen van 3000 boompjes, dit schaalde in 2022 al gauw op naar 16.000 boompjes. Dit jaar kunnen we in samenwerking met diverse bewonersinitiatieven en alle 13 Zeeuwse gemeenten bijna 18.500 boompjes uitdelen. Drie edities alweer op een rij. We doen steeds meer ervaring op met het organiseren van de actie en het het uitdelen van de gratis boompjes. En inmiddels zijn de in eerdere acties geplante boompjes al een stuk gegroeid. We kijken samen met Diane Bakker terug op de vorige uitdeelactie in 2022.

7 september 2023

Diane BakkerIn dit korte interview vertelt Diane over haar ervaring met de uitdeelactie en hoe het nu met haar boompjes gaat.

Je deed eerder mee aan de gratis boompjes uitdeelactie in 2022. Waarom deed je mee?

Omdat er nog flink wat ruimte was in mijn permacultuurmoestuin wilde ik er graag wat boompjes en/of struiken bij zetten, maar ik wist niet goed welke ik moest kiezen. Omdat de boompjesactie vermeldde dat er inheemse boompjes werden weggegeven leek het me een goed idee om er daar wat van aan te vragen. Goed voor de biodiversiteit!

Hoe hoorde je dat er een gratis boompjes uitdeelactie werd georganiseerd?

Via de nieuwsbrief van ZMf en via social media.

Je kunt bij het bestellen van de boompjes kiezen uit meerdere soorten. Heb je een favoriet? En waarom juist die?

Ik denk dat de gele kornoelje heel mooi zal worden. Ik vind het ook leuk dat deze soort al vroeg in het voorjaar bloeit, en dat deze ook vruchten draagt. Nu zijn de boompjes nog vrij klein. Ze zijn afgelopen winter geplant, dus ik heb nog geen bloemen gezien.

In de tuin van Diane...

De jonge levenslustige boompjes van Diane die ze bestelde tijdens de gratis boompjes uitdeelactie van ZMf in 2022.

Waar in je tuin heb je jouw boompjes geplant en waarom?

Het is een grote moestuin met afgebakende delen waar de groenten groeien in compost plus bloemen en groenbemesters. Het andere deel was nog bijna leeg en vol gras en klaver. Er zijn verschillende boompjes geplant in het gras en er staan ook nog wat frambozen, een jong vijgenboompje en een overgeplante forsythia uit de tuin van een woonhuis.

Hoe doen je boompjes het en hebben ze veel verzorging nodig?

Ik heb gemerkt dat je in het voorjaar het gras en ander groeiend spul moet weghalen in een kleine cirkel om het jonge boompje heen, omdat het anders te weinig kans krijgt om water en licht te krijgen. Onkruid groeit nou eenmaal sneller. Soms water geven als het warm en droog weer is, en verder doen ze het vanzelf goed.

In de winter als je ze krijgt en in je tuin plant kun je bijna niet geloven dat ze de kou, sneeuw en rijp zullen overleven, maar als je dan in het voorjaar jonge blaadjes ziet verschijnen ben je blij!

Wat vind je het leukst aan de gratis boompjes uitdeelactie?

Dat er inheemse bomen worden uitgedeeld, en dat er dankzij deze actie steeds meer struiken en bomen in tuinen komen. We hebben ze hard nodig voor biodiversiteit en klimaat. Ook fijn dat het gratis is, zodat mensen die minder te besteden hebben ook boompjes kunnen planten. 

Heb je nog een persoonlijke tip voor nieuwe deelnemers aan de uitdeelactie?

Door de vrij grote afmetingen van mijn moestuin was het voor mij niet zo belangrijk, maar als je niet zo veel ruimte hebt is het slim om even goed na te kijken hoe groot de boom of struik kan worden. Hoewel ze heel goed te snoeien zijn is het handig om ze niet te dicht bij je huis of schutting te zetten. Het is ook leuk om te kijken wanneer deze zal bloeien, om aan te sluiten bij de bloeiperiode van andere planten in je tuin. Het is zo leuk als er telkens iets anders bloeit en er altijd iets gebeurt in je tuin.

Tags:

Wil je net zoals Diane Bakker meedoen aan de boompjes uitdeelactie? Bestel dan op dinsdag 12 september vanaf 09:00 uur boompjes via het bestelformulier van jouw gemeente!