International Repair Day in Zeeland ging niet ongemerkt voorbij!

Repair Day niet ongemerkt voorbij in Zeeland

De International Repair Day op zaterdag 15 oktober ging niet ongemerkt voorbij in Zeeland. Veel mensen brachten een bezoek aan een van de 7 Repair Cafés. Daar kun je spullen laten repareren, zodat ze langer meegaan. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat er ook minder nieuwe spullen gemaakt hoeven te worden. Het thema van International Repair Day was ‘Repair Everywhere’. Zo ook in het Repair Café in Middelburg, waar ook Jo Annes de Bat, gedeputeerde van Provincie Zeeland, ging kijken.

25 oktober 2022

Het ene na het andere apparaat kwam binnen. Het was een komen en gaan van mensen in het Repair Café in Middelburg, waar mensen hun spullen brachten om te laten repareren. Van strijkijzers, stofzuigers en koffiemachines tot kleding. Iedereen was druk bezig met het repareren van allerlei appraten zoals stofzuigers en koffiezetapparaten. Er was zelfs een platenspeler waar iets aan mankeerde. ‘De meeste apparaten gaan kapot, omdat ze niet goed worden onderhouden.’, aldus voorzitter Peter Zeiten.

Hulp van alle kanten

Hulp met het repareren van spullen kwam van alle kanten. Opvallend was de dame op leeftijd, van 96, die achter een naaimachine zat om spullen te repareren. Ze vond het erg leuk om op deze manier nog nuttig bezig te zijn. Ook waren er mensen uit het AZC die meehielpen met het opknappen van apparaten. Ze lieten zich niet tegenhouden door de taalbarrière, maar maakten slim gebruik van een vertaalapp op hun telefoon. Zo kregen ze meerdere stofzuigers weer aan de praat.

Bezoek van Jo-Annes de Bat

Er hing een gezellige sfeer, met koffie en broodjes voor de hulptroepen. Repair Café Middelburg kreeg bovendien een bezoek van gedeputeerde van Provincie Zeeland Jo-Annes de Bat. ‘Het is mooi om te zien hoe mensen die niet dezelfde taal spreken samen aan iets werken.’ Repair Cafés hebben een waardevolle functie. Het Repair café is een goede manier om langer met je spullen doen (om spullen te behouden). Zo hoeven mensen ook minder uit te geven aan eventueel nieuw aan te schaffen spullen. Daarom vindt hij het jammer dat het grootste Repair Café van Nederland moeite heeft met het vinden van een vaste locatie. Het was leuk om te zien dat het hartstikke druk was en dat er veel verschillende groepen waren.

Tags: