Bewoners Westerzicht wandelen het toekomstige natuurpad

Bewoners Westerzicht wandelen het toekomstige natuurpad

Op dinsdagavond 7 mei organiseerde ZMf een wandeling door de wijk voor de inwoners van Westerzicht. Een enthousiaste groep van 15 bewoners verzamelde zich op een centrale locatie in de wijk. Daar kregen zij een korte toelichting over het beoogde natuurpad, en de landschapselementen die daaraan kunnen worden toegevoegd. Het natuurpad is een van de groene elementen die worden aangelegd in het kader van het project Klimaatadaptatie Zeeland.

26 mei 2024

Tijdens de wandeling werd op verschillende plaatsen even stilgestaan en gaf stadsecoloog John van Vliet een toelichting op de mogelijkheden op de betreffende locatie. Een plek waar bijvoorbeeld extra groen kan worden toegevoegd om het aantrekkelijker te maken voor vogels, of een locatie waar het gras minder intensief gemaaid kan worden zodat er meer insecten kunnen profiteren van de bloeiende bloemen.

Ideeën delen

De bewoners konden op iedere plek aangeven wat hun wensen zijn: een bankje of picknicktafel, een bloemenveld, stapelmuurtje of takkenril. Ook speelelementen voor kinderen en volwassenen, eetbare bomen en struiken en verblijven voor insecten, vogels en vleermuizen werden als opties voorgelegd aan de bewoners.

Bekijk de ideeën

De inwoners vonden het erg leuk om mee te denken en stelden veel vragen aan de ecoloog. Het wandelen van de beoogde route samen met de bewoners gaf ook veel informatie over de mooie delen van de route maar er kwamen ook wat knelpunten uit. Een deel van het pad zou te dicht langs de weg lopen of juist te dicht langs de achtertuinen van woningen.

Vaak waren inwoners verrast over de mooie plekjes in de wijk waar ze normaal niet of zelden komen. De mogelijkheid om in de toekomst dit natuurpad te kunnen wandelen werd erg positief ontvangen.

De elementen die inwoners graag wilden zien zijn ter plekke op een kaart van het gebied aangegeven. De gemeente gaat met deze informatie het bestaande ontwerp aanvullen.

Evaluatie wandelroute Westerzicht

Nog meer activiteiten…

Aan het einde van de wandeling werden de volgende activiteiten rondom het thema natuur en biodiversiteit in de wijk. De inwoners willen graag op de hoogte worden gehouden en hebben laten weten eventueel mee te willen helpen met de activiteiten.

Op 27 mei deelde ZMf met twee inwoners van de wijk die deel uitmaken van de groene werkgroep, flyers uit in de wijk bij mensen met een groene tuin.

Begin juni plaatsten we dierenborden in Westerzicht. Op de borden zijn vrolijke afbeeldingen van dieren te zien. Ze maken de buurtbewoners nieuwsgierig naar het wat en waarom ervan. Met een qr-code kunnen ze meer informatie opvragen over waarom de borden er staan en over het dier dat erop te zien is.

Op zaterdag 22 juni stonden we in de wijk met een plantenruilmarkt. Buurtbewoners waren erg enthousiast en kwamen volop planten ruilen. Een leuke gelegenheid om het als buren over meer groen in de wijk te hebben en elkaar aan te steken met het ‘plantjesvirus’.

Tags: