Zeeuwse debatweek kernenergie

Zeeuwse debatweek kernenergie

11 februari 2023 - 17 februari 2023
20.00 uur

  • Organisatie: Stroom naar de toekomst

Poster Borssele 2 en 3, doch t nie voorzijde

De overheid heeft plannen om in Zeeland nieuwe kerncentrales te bouwen. Kernenergie zou daarmee een bijdrage moeten gaan leveren aan de energietransitie. Maar is dat wel een verstandige keuze en weet de Zeeuwse bevolking wel wat haar boven het hoofd hangt? In een serie van debatten krijgt Zeeland de kans om mee te praten en denken en zich te laten informeren over wat de komst van nog meer kernenergie inhoudt.

Het Zeeuwse burgerinitiatief Stroom naar de Toekomst organiseert vanaf 11 februari 2023 een week lang een serie van debatten over kernenergie onder het motto Borssele 2 en 3, doch ’t nie!. In deze debatweek gaan vrijwilligers op pad om in Zeeland circa 75.000 raamposters te verspreiden, staat de groep op marktpleinen om informatie te geven en worden in 5 plaatsen debatavonden met provinciale politici georganiseerd. ZMf zal tijdens deze debatten ook aanwezig zijn.

Zeeuws burgerinitiatief

Stroom naar de Toekomst is een Zeeuws initiatief van burgers dat zeer kritisch staat tegenover de plannen om 2 nieuwe kerncentrales in Borssele te bouwen. In de debatweek wil de groep laten zien dat het verzet in Zeeland tegen deze bouw springlevend is! Ze wordt daarin ondersteund door de landelijke organisatie WISE.

Grote vraagtekens

Stroom naar de Toekomst zet grote vraagtekens bij de plannen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de aantasting van het Zeeuwse landschap met nieuwe hoogspanningsmasten. Maar ook zijn er risico’s als er 2 nieuwe kerncentrales in de steeds vollere provincie komen. Op de poster vraagt men zich af of de komst van nieuwe kerncentrales wel nodig is en of het energieprobleem niet veel beter met energiebesparing en meer zon en wind kan worden opgevangen.

Samen met tientallen vrijwilligers zal Stroom naar de Toekomst circa 75.000 raamposters verspreiden met als leus “Borssele 2 en 3, doch ’t nie!”. Op de achterzijde van de poster geeft de groep informatie over kernenergie, de alternatieven ervoor en praktische informatie over de debatweek.

Naar de poster

Debatavonden over kernenergie

Op 5 verschillende dagen op 5 verschillende locaties organiseert Stroom naar de Toekomst debatavonden, waar provinciale politici met elkaar de degens zullen kruisen over het onderwerp kernenergie.

De data, locaties en tijden zijn:

11 februari, ZB Bibliotheek van Zeeland in Middelburg, 20.00 uur

14 februari, Cinecity Terneuzen in Terneuzen, 20.00 uur

15 februari, Cinecity Vlissingen in Vlissingen, 20.00 uur

16 februari, De Vier Linden in Goes, 20.00 uur

17 februari, De Stenge in Heinkenszand, 20.00 uur

Kom ook en doe mee!

Je bent van harte welkom om te luisteren en vragen te stellen. Aanmelden is niet nodig.
Stroom naar de Toekomst roept iedereen op om mee actie te voeren en ook een poster achter het raam te hangen of te verspreiden. Posters kun je uitprinten of aanvragen via: Contact – Stroom naar de Toekomst
Onder de mensen die de poster ophangen wordt een zonnepaneel plus batterijsysteem verloot!

Meer weten?

Wil je meer weten over Stroomnaardetoekomst? Kijk dan op www.stroomnaardetoekomst.nl

 

Terug naar agenda

Zeeuwse debatweek kernenergie

Zeeland, Netherlands