Trainingsdag 3 Akkervogelbescherming

Trainingsdag 3 Akkervogelbescherming

12 oktober 2022
9:30 uur - 17:00 uur

  • Organisatie: Vogelbescherming Nederland
  • Inschrijven bij: Vogelbescherming Nederland voor 29 april 2022

In 2022 organiseert Vogelbescherming Nederland vanuit het PARTRIGDE project een training voor verbinders en werkgroep-coördinatoren met een passie voor akkervogels. De training bestaat uit 3 dagen verspreid over het jaar. Met deze training wilt Vogelbescherming Nederland u kennis, hulpmiddelen en handvatten geven voor het opzetten en coördineren van akkervogel-beschermingsprojecten in uw eigen regio. Daarnaast willen ze een netwerk bieden waarin het van elkaar leren en ondersteunen centraal staat.

Doelen trainingsdagen

  • Iedereen die zich in wil zetten voor de bescherming van akkervogels toe te rusten met kennis, hulpmiddelen en handvaten om dat te kunnen doen.
  • Bestaande initiatieven op dit terrein ondersteunen en versterken, kennis en ervaring laten uitwisselen en startende projecten een grotere slagingskans geven.
  • Meer regionale akkervogel-projecten laten opstarten en daar waar nog belangrijke akkervogelpopulaties voorkomen, hun bescherming in kerngebieden versterken.

 

Inschrijven Trainingsdagen

 

Voor wie?

De doelgroep van de training zijn veldcoördinatoren en bestuursleden van de agrarische collectieven en ANV’s, beleidsmedewerkers van Landschapsbeheer en de provinciale Landschappen, coördinatoren van vogelwerkgroepen, lokale en regionale beleidsambtenaren, bestuursleden van wildbeheerseenheden.

In het ideale geval verbinders, die de benodigde mensen en partijen bij elkaar kunnen brengen, inspireren en coördineren zodat alle noodzakelijke rollen, expertises en aandachtsgebieden voor een succesvol beschermingsproject aan bod komen.

Kosten

Voor deze training betaalt u 300 euro inclusief BTW. Hiervoor krijgt u drie trainingsdagen inclusief lunch en materialen. Mocht de hoogte van deze bijdrage tot onoverkomelijke problemen leiden, dan kunt u contact met Vogelbescherming Nederland opnemen om te kijken of zij daaraan tegemoet kunnen komen.

Programma

De onderwerpen, die in deze training terug komen, vindt u in de tabel. De training bestaat uit drie dagen, verspreid over het jaar. Bij de 1ste en 3de trainingsdag is een veldbezoek inbegrepen. Huiswerkopdrachten zullen een onderdeel van deze training zijn, op deze wijze kunt u het geleerde in de praktijk brengen in uw eigen gebied. Er worden tussen de trainingsdagen in online huiswerkbesprekingen georganiseerd, zodat u actief aan de slag blijft met de onderwerpen en in nauw contact blijft met de andere deelnemers aan deze training.

Onderwerp Docent
Waarom akkervogelbescherming en waarom verbinders?  Frans van Alebeek
Akkervogels, herkenning en ecologie  Olivier Dochy?
Maatregelen voor akkervogels; de drie V’s  Jochem Sloothaak
Meten is weten. Het belang van monitoring  Popko Wiersma
Excursie naar PARTRIDGE demonstratiegebied Oude Doorn  Jochem Sloothaak
Telgegevens, hoe op te slaan en hoe kun je die delen?  Henk Sierdsema
Monitoring om beheer te evalueren en te verbeteren  Marjon Schultinga?
Het werven, coördineren en motiveren van vrijwilligers  Henk van Diest
Hoe organiseer je kennisuitwisseling en het leren van elkaar?  André Hendriksen
Een project, een werkgroep, of een gebiedsproces?  Frans van Alebeek
Hoe maak je een gebiedsplan?  Meeuwis Millenaar
Samenhang en synergie op landschapsschaal  Anthonie Stip
Hoe kom je tot een projectplan?  Frans van Alebeek
Veldbezoek project ‘Paradijs voor de Patrijs’, Montferland
Hoe creëer je draagvlak?
 André Hendriksen
Mensen en belangen, weerstand en meebewegen  Frans Ter Bogt?
Financiering, hoe pak je dat aan?  ?
Opschalen, van klein naar groter?  Wim Stegeman
Social media en andere communicatie  Jochem Sloothaak

Data, tijd & locaties

1ste trainingsdag: woensdag 15 juni 2022 van 09.30 tot 17.00 uur, Hardinxveld-Giessendam

2de trainingsdag: woensdag 14 september 2022 van 09.30 tot 17.00 uur, Zeist

3de trainingsdag: woensdag 12 oktober 2022 van 09.30 tot 17.00 uur, Vethuizen

Op dit moment gaat Vogelbescherming Nederland ervan uit dat de trainingen fysiek plaatsvinden. Mochten er weer coronamaatregelen van toepassing zijn dan zal Vogelbescherming de trainingen online faciliteren. Uiteraard houden zij u hiervan op de hoogte.

Online huiswerkbesprekingen

1ste bespreking: woensdag 6 juli 2022 van 15.00-17.00 uur

2de bespreking: woensdag 5 oktober 2022 van 15.00-17.00 uur

3de bespreking: woensdag 2 november 2022 van 15.00-17.00 uur

U ontvangt tegen die tijd een link waarmee u online kunt deelnemen. Alle online huiswerkbesprekingen zullen worden opgenomen, zo kunnen mensen die niet aanwezig zijn de opname terugkijken. Uiteraard stimuleert Vogelbescherming Nederland het om live deel te nemen aan de huiswerkbesprekingen, zodat u vragen kunt stellen. Zij denken dat u op deze wijze het meeste uit de training haalt.

Inschrijven trainingsdagen

Wanneer u enthousiast geworden bent en aan de slag wilt om voor akkervogels een basiskwaliteit te realiseren, dan ziet Vogelbescherming Nederland uw aanmelding voor deze training graag tegemoet. U schrijft zich in via Bureau.Secretariaat@vogelbescherming.nl.

De uiterste inschrijfdatum is vrijdag 29 april 2022.
U krijgt uiterlijk op 9 mei 2022 een bericht of u aan de training kunt deelnemen.

Aan de training kunnen maximaal 25 mensen deelnemen. Bij een grote hoeveelheid aanmeldingen zal gewerkt worden met een wachtlijst, en wordt gekeken naar een goede spreiding van cursisten over het land. Uiteraard zou Vogelbescherming Nederland het fijn vinden als u binnen uw eigen netwerk mensen kent, die hier geschikt voor zijn, om deze personen te informeren over deze training.

Vragen

Mocht u naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben over de training, dan hoort Vogelbescherming Nederland dit graag. U kunt op maandag, dinsdag en woensdag contact opnemen met Sabrina Reinders via sabrina.reinders@vogelbescherming.nl.

 

Terug naar agenda

Trainingsdag 3 Akkervogelbescherming

Vethuizen, Netherlands