Grootouders voor het klimaat: Strandtekening, de aarde staat in brand

Grootouders voor het klimaat: Strandtekening, de aarde staat in brand

24 september 2023
13:00 uur - 16:00 uur

  • Organisatie: Ouders voor het Klimaat in samenwerking met ZMf en Urgenda

Grootouders voor het klimaat: Strandtekening, de aarde staat in brand

Op zondag 24 september as. maken de Grootouders voor het Klimaat van 13:00 tot 16:00 uur een grote tekening aan het strand van Boulevard Bankert in Vlissingen.

Datum

Zondag 24 september 2023

Tijd

13:00 tot 16:00 uur

Locatie

Strand van Boulevard Bankert in Vlissingen

Steeds vaker extreem weer
De tekening drukt onze bezorgdheid uit voor de gevolgen van de klimaatverandering. De branden in Canada en in de landen rond de Middellandse Zee zijn van ongekende omvang. Kreeg Griekenland de afgelopen tijd te maken met grote bosbranden, daarna sloeg het noodweer opnieuw toe, maar dit keer als enorme regenbuien. In Polen, Tsjechië en Slowakije ontstond veel overlast door zware regenval en de harde wind. Duizenden mensen kwamen zonder elektriciteit te zitten. Vakantiegangers rond het Gardameer werden verrast door buien met hagelstenen zo groot als eieren. In Slovenië spoelden campinggasten met caravan en al weg in het noodweer. Maar ook in Vlissingen kun je het merken: september was nog nooit zo warm. De lijst voorbeelden is eindeloos.

Zie de strandtekening daarom als een serieuze cartoon die schreeuwt om aandacht en zorg voor onze planeet. We willen een leefbare aarde voor alle kleinkinderen.

Documentaire over het CO2-budget
Maar wat moeten we doen voor een leefbare aarde voor onze kleinkinderen? De strandtekening is ook bedoeld om de aandacht te vestigen op de documentaire over het CO2-budget. Die wordt  vertoond in de Zeeuwse Klimaatweek van 30 oktober tot en met 5 november 2023. Centrale vraag in die documentaire is: Hoeveel CO2 kunnen we nog uitstoten, willen we de mondiale temperatuurverhoging beperken tot 1,5 graad? Hoeveel CO2 verbruiken wij? Hoeveel CO2 mogen we nog verbruiken? En als dit niet lukt, wat dan? Hoe leven we dan verder? Minder vliegen en minder vlees eten zijn de bekende voorbeelden. Maar is dat genoeg?

Inspirerende voorbeelden
Marjan Minnesma van Urgenda en Jan Rotmans, hoogleraar transities, houden ons in de documentaire een spiegel voor. Daarnaast geven verschillende mensen inspirerende voorbeelden hoe zij hun CO2-uitstoot flink weten terug te brengen. Voor en na de film is er discussie met en tussen de bezoekers over de vraag hoe zij zelf zouden kunnen meehelpen om de klimaatverandering te beperken.

Vertoning in CineCity Terneuzen en Vlissingen
De documentaire wordt op 1 november 2023 om 19:30 uur gedraaid in CineCity Terneuzen en op 2 november 2023 om 19:30 uur in CineCity Vlissingen. Inloop om 19:15 uur De toegang is € 2,50, inclusief een gratis consumptie.

De filmavonden worden mede mogelijk gemaakt door Urgenda en ZMf.

Terug naar agenda

Grootouders voor het klimaat: Strandtekening, de aarde staat in brand

Boulevard Bankert, Vlissingen, Netherlands