Mar Aalders bezoekt Europese commissie

Mar Aalders bezoekt Europese commissie

Mar Aalders en zijn vrouw zijn al jarenlang druk bezig met het verduurzamen van hun VvE aan de Touwbaan in Middelburg. Hij en zijn vrouw hebben de kinderen en kleinkinderen beloofd, ‘met onze pensioen tijd gaan we ons inzetten voor een beter klimaat’. En dat hebben ze met verve gedaan! Zo hebben ze samen met andereNbr Mar Aalders bezoekt Europese commissie VvE bewoners er voor gezorgd dat er flink bespaard is binnen de VVE (25 %), met led verlichting en 88 zonnepanelen op het gezamenlijk dak, goed voor het hele collectieve energiegebruik (de lift en de pompen enz) van de VvE. Ook van hun eigen appartement hebben ze flink werk gemaakt.

Zo zijn ze al jaren van het gas af. Voor hun appartement (label C), hebben ze gekozen voor inductie koken en een elektrische combi ketel voor warm water en verwarming. In Nederland zijn elektrische ketels nog vrij onbekend, in tegenstelling tot in veel andere landen in Europa als Zweden en Polen. De meeste ketelfabrikanten in Europese landen bieden elektrische ketels aan: combi /doorstroom -modellen van 5 tot 15 KW. In Nederland  kan je deze inmiddels krijgen via vestigingen van Warmteservice.nl. Volgens Mar is een elektrische CV ketel een goede en veilige oplossing voor in een VvE en bovendien zonder breekwerk te introduceren. Aangezien elektriciteit wel wat duurder dan gas is, geeft Mar wel het advies om in je huis te kiezen voor bijvoorbeeld energiezuinige verlichting en voor minimaal label A apparatuur. Daar hebben zij ook zo’n 25% mee bespaard. Ook hebben ze gekozen voor groene stroom, zodat ze niet alleen gasloos maar ook klimaatneutraal wonen.

Dit doen ze via bij Zeeuwind (obligaties Windpark Krammer) en het Zonne collectief Zeeland (certificaten postcoderoosprojecten). Dat dekt niet alleen hun energiegebruik, maar ze verdienen daar zelfs wat op. Zo kunnen ze ook de elektrische auto er op laten rijden. Maar de ambities  van Mar gaan verder; hij heeft de kosten en baten eens op een rij gezet, wat heeft geleid tot een zeer interessante business-case voor VvE’s die van het gas af willen. Zo interessant dat hij op 9 december is gevraagd om in Brussel, op uitnodiging van Diederik Samson en Frans Timmermans zijn ervaringen met hen te delen.

Het bijzondere is dat hij de enige burgerpresenator was van de 100 deelnemers. Alle anderen waren vooral klimaat topambtenaren, politici en bestuurders vanuit diverse landen uit Europa. Er was veel bewondering van voor zijn slimme stapsgewijze aanpak. Dat was ook het compliment wat Nederland kreeg: veel slimme burgerinitiatieven. Ofwel volg het voorbeeld van Mar, en neem het heft in eigen hand.