Tips voor de Toekomst voor recreatie: Kies voor streekeigen planten en bomen

Tips voor de Toekomst voor recreatie: Kies voor streekeigen planten en bomen

Haal je meer groen op je bedrijf? Kies dan voor inheemse soorten planten en bomen. Deze zijn het waardevolst voor de biodiversiteit in jouw regio.

Foto: Landschapscamping Kruytenburg: www.kruytenburg.nl

Hoe doe je dit?

Alle planten die van nature in Zeeland voorkomen zijn streekeigen te noemen. Deze planten groeien goed in het klimaat van de streek, omdat ze beter zijn aangepast aan plaatselijke weersomstandigheden. Bovendien bloeien ze op het juiste moment en zijn veel dieren, vooral insecten, afhankelijk van inheemse soorten. Voor de toeristische sector hebben inheemse planten naast ecologische waarde ook een cultuurhistorische meerwaarde. Samen met een bioloog of landschapsarchitect kun je een beheerplan maken met planten en bomen die in Zeeland thuishoren. Stichting Landschapsbeheer kan informatie geven over streekeigen bomen en planten.

Ideeën en richtlijnen

Voor de verblijfsrecreatie in Zeeland is een flyer opgesteld met richtlijnen en suggesties voor een natuurinclusieve inrichting van het terrein. Hierin staat onder andere wat ‘natuurinclusief’ inhoudt en welke stappen je als ondernemer kan zetten om dit te bereiken.

Download de flyer >>>

Wie ging je voor

Op landschapscamping Kruytenburg in Poortvliet staan de campinggasten in de boomgaard onder appel-, peren-, pruimen- en notenbomen. Er werd bewust gekozen voor rassen die van oudsher in de regio voorkomen. In de heggen van de camping staan struiksoorten als kornoelje, kardinaalsmuts en hazelaar. Daarin vinden vogels, insecten en andere dieren onderkomen.

Kijk eens op www.kruytenburg.nl

 

Terug naar alle tips