Tips voor de Toekomst voor recreatie: Begin met kleine stappen

Tips voor de Toekomst voor recreatie: Begin met kleine stappen

Duurzaam ondernemen hoeft niet altijd over grote investeringen te gaan. Soms zijn het juist de simpele dingen die tellen. begin dus met kleine stappen.

foto: Camping De Wachtsluis: www.wachtsluis.nl

Hoe doe je dit?

Maar waar begin je met verduurzamen? Er zijn verschillende lijsten met verduurzamingsacties die je kan gebruiken als leidraad. Zo verwijst het Zeeuws Energieakkoord naar de ‘Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing’. Dit zijn lijsten met acties met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. De lijsten zijn gericht op diverse bedrijfstakken, waaronder ook hotels en restaurants.

Daarnaast kun je kijken naar een Green Key-keurmerk. Dit is een internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche. De organisatie achter dit keurmerk geeft adviezen en concrete handvaten om te verduurzamen. Dit doen ze onder andere via hun lijst met voorwaarden.

Wie ging je voor?

Er zijn al diverse Zeeuwse bedrijven in de toeristische sector die aan de slag zijn gegaan met verduurzaming. Zo werkt Camping Weltevreden in Zoutelande toe naar een all-electric camping. Camping De Wachtsluis in Retranchement plaatste een insectenhotel en richt haar kampeerterrein zo in dat er altijd veel plaats is voor groen. Daarin leven allerlei dieren en vogels. Bij het onderhoud wordt hier steeds rekening mee gehouden, zodat hun leefgebied behouden blijft. Gasten van De Wachtsluis reageren hier erg positief op.

Impuls Zeeland vroeg enkele ondernemers hun verhaal te delen. Bekijk de video’s op impulszeeland.nl/live.

 

Terug naar alle tips