Energiezuinig en aardgasvrij wonen voor VvE’s

VvE’s maken werk van RRE subsidie en starten met scan

Op 10 december organiseerde Energie Servicepunt Zeeland i.s.m met Provincie Zeeland een online informatiebijeenkomst over de Zeeuwse RRE regeling voor VvE’s (Verenigingen van Eigenaren) en het zetten van de eerste stap: een duurzaamheidscan of quickscan. Zo’n 50 bewoners en bestuurders van Zeeuwse VvE’s waren bij deze bijeenkomst.

Energiebesparing wordt voor VvE’s steeds belangrijker bij het beheer en onderhoud van het gezamenlijke woningbezit. Er liggen nu een aantal kansen voor hen.

Zo is er de RRE (Regeling Reductie Energieverbruik), een tijdelijke subsidieregeling die VvE’s helpt met de volgende stap in verduurzaming. Eigenaren van appartementen kunnen de RRE-subsidie gebruiken voor een (korting op een) duurzaamheidsscan voor de hele VvE. Hoe meer bewoners de energievoucher (t.w.v. 90 euro) aanvragen, hoe hoger de korting op de scan. De scan geeft inzicht in de technische en bouwkundige maatregelen die mogelijk zijn en analyseert o.a. het energie- en warmteverbruik. De voucher kan tot 31 maart 2021 worden verzilverd. Daarnaast is er op initiatief van Provincie Zeeland sinds 15 november extra rentekorting te krijgen op een lening via het warmtefonds. Diverse sprekers vertelden hierover tijdens de bijeenkomst.

Afbeelding lening SVN

Eerdere bijeenkomsten in 2020

De online bijeenkomst op 10 december was een vervolg op bijeenkomsten eerder dit jaar over energiezuinig en aardgasvrij wonen die plaatsvonden op 28 januari in Terneuzen en op 4 maart in Middelburg. Ook duurzame opwek met zonnepanelen op eigen dak of op ‘vreemd’ dak (postcoderoosproject) kwam als duurzame kans langs.

Vragen of tips?

Profiel Melissa Ernst

Melissa Ernst

Projectleider Energietransitie, Biodiversiteit, Landbouw