ZMf in Internationale Scheldecommissie

ZMf in Internationale Scheldecommissie

ZMf is actief lid van de Internationale Scheldecommissie. Zo willen we niet alleen in de regio, maar ook internationaal pleiten voor bescherming van de Schelde en de natuur in en rond de rivier. Vanaf 2023 laat ZMf namens Zeeland haar stem horen in dit internationale gezelschap.

Foto: Loes de Jong

De Internationale Scheldecommissie (ISC) is een intergouvernementele instelling die als doel heeft om de kwaliteitsmonitoring van oppervlakte- en grondwater beter af te stemmen op het niveau van het internationale Scheldedistrict. Die betere afstemming is nodig om een goed gezamenlijk internationaal duurzaam beheer te ontwikkelen voor de Schelde.

Intensieve reis

De Westerschelde is een bijzonder deltawater; een van de laatst functionerende estuaria van Europa. Dat betekent dat er unieke en karakteristieke natuur te vinden is die je alleen vindt in een estuarium. Dat betekent ook dat we hier heel voorzichtig en met zorg mee om moeten gaan. Dat is niet iets dat je alleen op van regionaal niveau moet doen, maar ook internationaal. De Schelde vindt haar oorsprong namelijk buiten Nederland. Ze ontspringt in Frankrijk en stroomt via België naar Nederland. De Schelde maakt vanaf de bron een intensieve reis waarop ze te maken krijgt met allerlei vormen van gebruik en daarmee helaas ook van verontreiniging.

Stem op internationaal niveau

Reden dus voor ZMf om actief lid te worden van de Internationale Scheldecommissie. Op deze manier kan ZMf in Zeeland én op internationaal niveau van zich laten horen als het gaat om de natuur in en om de Schelde die onder druk staat. Ook kunnen we zo meehelpen zoeken naar grens overstijgende oplossingen die toekomstbestendig zijn.

Meer weten?

Op de website van de Internationale Scheldecommissie lees je meer over de opzet, focusgebieden  en werkwijze van deze commissie.
Ga daarvoor naar: www.isc-cie.org

Tags:

Tips of vragen?

Profiel Eric Mahieu

Eric Mahieu

Programmamanager Deltawateren