Servicepunt Circulair

Servicepunt Circulair

Circulair hier, circulair daar, is dat circulair een hype? Nee, circulair is namelijk een concept van de toekomst! Wij leven nu nog in een wegwerpmaatschappij, maar dat moet anders. In een circulaire economie bestaat afval niet. Geen afval? Nee, geen afval, want restproducten of zijn de grondstoffen voor nieuwe producten of worden door de natuur weer opgenomen.

Op dit moment worden producten nog overwegend gemaakt van grondstoffen die, vaak niet op een natuurvriendelijke manier, uit de natuur worden onttrokken. De producten die van deze grondstoffen worden gemaakt belanden nadat ze zijn gebruikt nog meestal op de afvalbelt, waar ze verbrand worden.

Heroverwegen van vooruitgang: de circulaire economie

Als we opnieuw durven na te denken over hoe we producten maken en ze weer kunnen hergebruiken, dan gaat er een wereld aan kansen open. Kunnen we met creativiteit en innovatie een zichzelf herstellende economie bouwen?

Dat kan anders

In de circulaire samenleving gaat dat dus anders. Die samenleving zorgt onder andere voor een economie die materialen gebruikt en niet verbruikt, dus er gaat niets aan materialen verloren, denk aan tapijttegels van biologische materialen of stoelen gemaakt van plastic flesjes. Alles wordt steeds opnieuw gebruikt. En ook de consument in de circulaire samenleving heeft een belangrijke rol: het zo bewust en duurzaam mogelijk gebruiken van spullen en materialen.

Niet moeilijk, juist leuk!

En hoe pak ik dat dan aan, dat circulaire denken en doen? Is dat niet heel lastig? Nee, hergebruik is niet lastig en juist heel logisch. Servicepunt Circulair is de plek waar jij ervan overtuigd raakt dat een circulaire samenleving heel goed haalbaar is en dat die begint bij jou. Een van de tips is om jezelf bij het gebruik van producten of spullen altijd de vraag te stellen: Moet ik een product of materiaal echt gebruiken? Vervolgens: Zo ja, kan ik er minder van gebruiken? En dan: Kan ik het daarna opnieuw gebruiken? Allemaal wezenlijke vragen die helpen het bewustzijn van hergebruik te vergroten en het afvalprobleem bij de basis aan te pakken. Zo voorkom je verspilling van grondstoffen.

Meedoen

Ook meedoen als burger of als ondernemer? Kijk op Servicepunt Circulair Daar vind je alle informatie over de circulaire samenleving en hoe we die samen kunnen waar maken en heel veel voorbeelden van ideeën van burgers en bedrijven die jou al voorgingen. Ons team staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden en om je tips te geven. Ga zelf circulair aan de slag en krijg ook de smaak te pakken. Het wordt steeds leuker! En je kunt nog meer doen om jouw provincie mooier en duurzamer te helpen maken. Kijk hier hoe je dat doet!

Tags:

Vragen of tips?