Natuur en bedrijven-2B Connect

Natuur en bedrijven-2B Connect

ZMf heeft, samen met Stichting Landschapsbeheer Zeeland en 28 andere partners, in het project 2B Connect de afgelopen vier jaar gewerkt aan meer biodiversiteit op bedrijventerreinen in de grensstreek België-Nederland. Nederlandse en Vlaamse bedrijven raakten geïnspireerd door de initiatieven van het project en gingen met hulp van groenadviseurs en op basis van een ontwikkel- en beheerplan aan de slag met de vergroening van hun terreinen.

Uitstekende match

Wist je dat natuur en bedrijventerreinen een uitstekende match zijn? Steeds meer bedrijven willen hun bijdrage leveren aan een duurzamere maatschappij. Ze staan vaak versteld als ze ontdekken hoeveel potentie hun bedrijfsterrein heeft voor de biodiversiteit. Van groot tot klein, ieder terrein heeft de natuur iets te bieden. En alle terreinen bij elkaar zorgen voor een groene infrastructuur die grensoverschrijdend natuur met elkaar verbindt.

 

Biodiversiteit en bedrijven, dat is een uitstekende match!

Iedereen blij

Het groener inrichten van je bedrijfsterrein helpt de biodiversiteit te vergroten en geeft natuur letterlijk de ruimte. Uit de praktijk blijkt dat de projecten die 2B Connect heeft gerealiseerd met de bedrijven hen bovendien ook een positief imago bezorgde als betrokken werkgever. Hun medewerkers raakten enthousiast bij de natuur betrokken. Meer groen gaf hen een positieve beleving, zelfs voldoening. En ook niet onbelangrijk, de beplanting van onder meer bomen en struiken zorgt voor een betere luchtzuivering, voor minder geluidsoverlast en een aangename omgeving voor buitenactiviteiten, zoals wandelen of fietsen. Daar profiteren niet alleen jij en je werknemers van, maar ook omwonenden en de natuur. Iedereen blij!

 

Groen advies

Ben je er wel voor in om van jouw bedrijfsterrein een natuurlijk juweeltje te maken, maar weet je niet goed hoe? Of denk je dat vergroening van je terrein veel tijd en geld kost? Laat je verrassen door het tegendeel! De groenadviseurs van 2B Connect helpen jou op weg met een ontwikkel en beheerplan. Een biodiversiteitsscan vormt het vertrekpunt voor de verdere uitwerking van het groene plan. Een rekenapplicatie laat je zien waarom investeren in groene infrastructuur loont. De groenadviseurs hebben veel ervaring en kunnen je een scala aan concrete voorbeelden geven ter inspiratie voor jouw bedrijf.

Bekijk de video

Goed voorbeeld doet volgen

2B Connect heeft veel successen opgeleverd. Met veel enthousiasme gingen bedrijven zelf investeren in een stukje natuur naast de deur. Deze bedrijven gingen je voor: Dow Chemical, Yara, Roompot Recreatie, Gemeente Terneuzen. Dat goede voorbeeld doet volgen. Ben jij de volgende groene ondernemer? Onze adviseurs staan al klaar om met je te kijken naar de kansen voor biodiversiteit op jouw bedrijfsterrein. Maak vrijblijvend een afspraak.
Kijk in het overzicht voor een groenadviseur in jouw regio.

Inspireren en oriënteren

In het najaar van 2019 organiseerde ZMf samen met Stichting Landschapsbeheer Zeeland de masterclass Biodiversiteit op bedrijven, dat leeft! in het kader van 2B Connect. Met enthousiaste en succesvolle voorbeelden die tot stand kwamen binnen het 2B Connect projecten inspireerden we bedrijven en konden zij zich oriënteren op de mogelijkheden voor vergroening specifiek op hun terrein.

Interreg Vlaanderen-Nederland

2B Connect ontving via Interreg Vlaanderen-Nederland 3.012.583 euro om gedurende vier jaar minstens 70 Vlaamse en Nederlandse bedrijfsterreinen biodivers in te richten. Interreg Vlaanderen-Nederland is een Europees fonds voor regionale ontwikkeling in het grensgebied België-Nederland. 2B Connect geeft een rechtstreekse invulling aan de Biodiversiteitsstrategie 2020 van de Europese Commissie: inzetten op de ontwikkeling van groene infrastructuur. Dit is een belangrijk middel om zoveel mogelijk natuur te handhaven en te verbeteren. De Europese Commissie benadrukt daarbij het belang van samenwerking met en tussen bedrijven.

Dit kun jij doen

Heb jij een bedrijf, klein of groot, dan kun jij dé schakel zijn voor de biodiversiteit in Zeeland en Vlaanderen! Neem contact met ons op en ontdek hoe makkelijk, leuk en rendabel natuur op je bedrijf kan zijn.

En je kunt meer doen. Help mee om onze woon- en werkomgeving groener te maken. Kijk hier hoe je dat doet.

Tags:

Vragen of tips?

Profiel Melissa Ernst

Melissa Ernst

Projectleider Energietransitie, Biodiversiteit, Landbouw