Meldpunt lichthinder: Mag het licht uit

Meldpunt lichthinder: Mag het licht uit

De Natuur en Milieufederaties lanceerden in het kader van de NachtvandeNacht campagne een meldpunt om lichthinder te melden. Op www.maghetlichtuit.nl kan iedereen foto’s plaatsen van overbodige verlichting, bouwlampen die hinder veroorzaken of bedrijven die de hele nacht licht laten branden en waar je als omwonende last van hebt.

Uit onderzoek van RIVM blijkt dat vijf procent van de Nederlanders ernstige lichthinder ondervindt en drie procent slaapverstoring. Dat zijn meer dan een miljoen mensen. Woon je naast een sportpark dat ’s nachts de lichten laat branden? Kun jij niet in slaap komen door een straatlantaarn die precies jouw slaapkamer binnen schijnt? Of word je gek van die knipperende reclameverlichting die de hele nacht onnodig aan blijft? Meld het! Wij nemen dan contact op met de gemeente of het bedrijf met het verzoek er iets aan te doen.

Nederland een van de meest verlichte landen ter wereld

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Ambassadeur Andre Kuipers zag vanuit de ruimte Europa het meest oplichten. En binnen Europa lichten België en Nederland het meest op. Deze lichtvervuiling heeft negatieve effecten op de gezondheid van mens en dier. Uit het advies van de Gezondheidsraad blijkt dat (langdurig) nachtwerk kan leiden tot een verhoogd risico op slaapproblemen, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. En door de overmatige verlichting staan nachtvlindersoorten onder druk en raken jaarlijks miljoenen trekvogels gedesoriënteerd.

Veel onnodige bedrijfsverlichting

Vrijwilligers van de Nacht van de Nacht campagne maakten 1.327 foto’s van bedrijven in de nacht. Maar liefst 72% van de bedrijven had onnodige verlichting branden. Bedrijven verspillen hiermee jaarlijks zo’n 536 miljoen kWu (stroomverbruik van 150.000 huishoudens). Omdat ledverlichting zuiniger en goedkoper is in gebruik laten steeds meer bedrijven verlichting en reclameverlichting de hele nacht branden. Naar aanleiding van dit onderzoek ontving de Nacht van de Nacht vele e-mails van burgers die last hebben van lichthinder. Dit was een van de redenen om het meldpunt voor lichthinder te lanceren.

Meer weten of hinder melden

Wil je meer weten over lichthinder? Kijk dan op de website van Nacht van de Nacht.
Via de knop hieronder kun je direct je hinder melden.

Lichthinder melden

Tags:

Vragen of tips?