Kantoor ZMf: circulaire hotspot!

Kantoor ZMf: circulaire hotspot!

Met een aanstekelijk enthousiasme verbouwde ZMf haar kantoor tot dé circulaire hotspot. We letten op maximaal hergebruik van bestaande materialen en kozen waar nodig bewust voor duurzame nieuwe materialen en producten.

De daad bij het woord voegen, vond ZMf. Niet alleen vertellen dat circulair bouwen en werken mogelijk is, maar het zelf ook doen! Het kantoor van de Zeeuwse Milieufederatie, op de bovenste verdieping van ZB/Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, was al jaren erg verouderd en hoognodig aan een vernieuwingsslag toe. Die stap wilde ZMf zo duurzaam mogelijk zetten. In samenwerking met ZB en Rothuizen Architecten ontwikkelde ze een plan voor een modern en fris kantoor, waarbij maximaal ingezet werd op hergebruik en het werken met duurzaam geproduceerde materialen en producten. Zo ontstond dé circulaire hotspot, die collega’s van ZB en andere bedrijven uit ons netwerk nu al inspireert om zelf óók aan de slag te gaan met een circulaire werkplek!

Hergebruik en eerlijke herkomst

Bij de verbouwing en make-over van het nieuwe kantoor werden bestaande onderdelen waar mogelijk hergebruikt. Waar nieuw materiaal nodig was is bewust gekozen voor cradle to cradle producten, zoals 100% recyclede en herbruikbare tapijttegels en plafondplaten. Het oude kantoormeubilair kreeg een derde leven en werd vervangen door artikelen van de afvalloze meubelfabriek Vepa. Dit nieuwe meubilair werd geleverd en geplaatst door kantoorspecialist Weststrate. Alle werkplekken kregen ergonomische stoelen en sta-zit bureaus om het werkcomfort van de medewerkers te vergroten. In de vergaderruimte staan om de ronde tafel stoelen gemaakt van afvalplastic uit de Amsterdamse grachten.

Arbeidsvitaminen door prettige werksfeer

Wij geloven dat mensen het best tot hun recht komen in een prettige en lichte omgeving, dus ook in de werksituatie. Daarom hebben we erop gelet dat de ruimten waarin we werken veel daglicht krijgen. Muren werden witgeschilderd met ecologisch afbreekbare verf of doorgebroken en vervangen door glas. De LED verlichting in het plafond geeft prettig en helder licht op donkere dagen. We kozen bij de inrichting voor natuurlijke kleuren die bijdragen aan een prettige werksfeer. Van meerdere kleine ruimten werd een groot open kantoor gemaakt waarin we geconcentreerd kunnen werken én overleggen in een ontspannen setting. Met een kamerbrede wandposter van een typisch Zeeuws landschap zetten we een statement. We weten dat planten de lucht zuiveren en een positieve uitwerking hebben op hun omgeving. In het grote kantoor scheiden grote bakken met planten daarom de werkruimtes van elkaar voor rust en privacy. Van een tweedehands kast maakten we met planten een green wall, die dient als room divider en bovendien rust en frisheid uitstraalt. De grote hoeveelheid groen die we in ons kantoor hebben opgenomen blijkt een geweldige inspiratiebron te zijn voor collega’s van de ZB en andere bedrijven. Ook nieuwsgierig geworden naar ons nieuwe circulaire kantoor? Bekijk de presentatie over onze aanpak.

Inspiratie opdoen?

Heb je zelf ook plannen om jou of jullie kantoor circulair te (ver)bouwen? En wil je met eigen ogen komen kijken hoe wij dat al concreet deden? Neem dan contact met ons op! We wedden dat je heel geïnspireerd raakt en enthousiast wordt.

Tags:

Vragen of interesse?

Profiel Bibian Scheepstra

Bibian Scheepstra

Projectleider Circulaire Economie en Energietransitie