Aan de slag met energiebesparing en duurzame energie

Aan de slag met energiebesparing en duurzame energie

De ZMf zet zich met overgave in voor een energieneutrale provincie. We werken aan concrete energieprojecten en stellen partijen en doelgroepen in staat om mee te doen en duurzame keuzes te maken. Een belangrijke doelgroep voor ZMf  is de particuliere woningbezitter, ook in 2020.

Logo Het Warmte EffectHet Warmte Effect – warmtepompen en isolatie

Het Warmte Effect is een initiatief van ZMf en Zeeuwind waarmee je gas, CO2 en geld kan besparen. Of eventueel zelfs helemaal van het gas af. Een drievoudige winsituatie! Verwarming vraagt veel energie: zo’n 80% van het huishoudelijke energieverbruik in Nederland gaat daaraan op. Besparen op verwarmen is relatief eenvoudig. Een zuinige installatie voor verwarming en warm water en goede isolatie zijn de succesfactoren.

Warmtepompen
De meest efficiënte manier om met elektriciteit warmte te produceren is de warmtepomp. Wat een warmtepomp kost, oplevert en kan? Daarover kom je bij Het Warmte Effect alles te weten. Er komt heel wat kijken bij het aanschaffen van een warmtepomp. Daarom organiseert Het Warmte Effect ook in de winter van 2020 diverse informatiebijeenkomsten voor particulieren. Houd de website in de gaten voor data en locaties.

Isolatie
Voordat een warmtepomp je huis efficiënt en goed op temperatuur kan krijgen en houden, moet je je huis eerst goed isoleren. Isolatie van je woning zorgt ook voor meer comfort en je verdient de investering over het algemeen binnen vijf jaar al terug, terwijl de isolatie een veel langere levensduur heeft. Hoeveel geïsoleerd kan worden is afhankelijk van de huidige isolatie van je woning, dit wordt met name bepaald door het bouwjaar van de woning. Wil je meer weten over isolatie, klik hier.

Ook in 2020 start ZMf en Zeeuwind in de winterperiode weer een inkoopactie voor spouwmuurisolatie met diverse vrije inloop middagen in Zeeland. Houd de website in de gaten voor data en locaties. Wil je op de hoogte blijven van Het Warmte Effect? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Logo Het Zon EffectHet Zon Effect – zonnepanelen

Naast Het Warmte Effect organiseren ZMf en Zeeuwind ook Het Zon Effect, met als doel om zonnepanelen maximaal in te zetten in Zeeland. Het Wist je dat het Zon Effect in Zeeland in de afgelopen 6 jaar al 30.000 zonnepanelen op 3.000 daken heeft weten te krijgen? De deelnemers wekken daarmee 100% CO2 neutraal hun eigen elektriciteit op. In het voorjaar van 2020 willen we weer starten met een gezamenlijke inkoop in combinatie met een markttour. Kijk voor actuele informatie op www.hetzoneffect.nl

Energiek Zeeland- voor integraal advies

Wil je als huizenbezitter een integraal advies voor je hele huis, houd dan het project Energiek Zeeland, goed in de gaten. Er wordt nu nog proefgedraaid, maar het plan is om in de loop van 2020 het initiatief op te schalen. Wat houdt het project in? In het kort: dat je een woonambassadeur kan uitnodigen, die op grond van jouw wensen en voorwaarden, een integraal advies opstelt voor je woning.  De woonambassadeurs zijn onafhankelijke vrijwilligers, met een technische achtergrond, die getraind worden voor dit doel. Daarnaast is een professionele back-up beschikbaar voor deze vrijwilligers.

Meer weten of ook woningambassadeur worden? Kijk op de website van Zeeuwind

Beeld Energiek Zeeland

Vragen of tips?

Profiel Melissa Ernst

Melissa Ernst

Projectleider Energietransitie, Biodiversiteit, Landbouw

Dit project is een samenwerking van ZMf en Zeeuwind

Logo_s Zeewind en ZMf

Tags: