ZMf opinie: Zeeland is geen radioactieve achtertuin!

ZMf opinie: Zeeland is geen radioactieve achtertuin!

HO WACHT EVEN! Zeeland een ‘heel goede kandidaat’ voor kernenergie? Plannen voor de bouw van 2 nieuwe kerncentrales? Er worden specifieke locaties genoemd, Vlissingen Oost en de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone. En zelfs al termijnen van 2 tot 6 jaar waarop die operationeel zouden kunnen zijn. Maar waren we niet bezig met de energietransitie van de toekomst? Gaan we nu alsnog verder op de oude voet?

14 april 2022

Provincie Zeeland lijkt nu de deur wagenwijd open te zetten voor uitbreiding van kernenergie in Zeeland. Maar niet iedereen in Zeeland staat te springen om de oude kerncentrale in Borssele langer open te houden, laat staan nieuwe centrales erbij te bouwen. Zit Zeeland erop te wachten om de radioactieve achtertuin van Nederland te worden? Terwijl de minister met bestuurders en het bedrijfsleven wellicht al plannen smeden, vragen wij ons af: Wanneer werden we als inwoner van Zeeland gevraagd wat we vinden van een kerncentrale naast onze deur? ZMf mist de dialoog hierover, waar is de maatschappelijke discussie?

Het is op z’n minst merkwaardig dat er al gesprekken lijken plaats te vinden over aantallen, locaties en termijnen voor uitbreiding van kernenergie, terwijl de werkelijke discussie moet gaan over de houdbaarheid en de moraliteit ervan. Het motief van met-de-rug-tegen-de-muur-staan om klimaatdoelen te halen is een non-argument. Er is heel veel haast geboden, dat weten we allemaal. Maar dat is geen vrijplaats voor het maken van onomkeerbare verkeerde beslissingen in een staat van paniek. Kernenergie is erg duur, vervuilend, het is levensgevaarlijk en er is geen verantwoorde oplossing voor het afval. Al het gemeenschapsgeld, dus ook het jouwe en onze, dat ermee gemoeid is pomp je ermee in een doodlopende weg.

Het is bijzonder zorgwekkend dat de overheid de uitbreiding van kernenergie zo serieus lijkt te overwegen. Dit kan funest zijn voor de energietransitie. De mega investering die met kernenergie gemoeid zou zijn wordt dan immers niet in de overstap naar schone en hernieuwbare energie gestopt. Juist nu moeten we durven doorpakken in de goede richting. Niet blijven hangen in lapmiddelen die ons van de regen in de drup helpen. Daar wil toch niemand zijn belastinggeld aan opgemaakt zien worden. Er zijn legio betere alternatieven die ook goedkoper zijn. Maar in alle gevallen valt er eerst enorm veel energie te besparen door er efficiënter mee om te gaan en gebruik te maken van slimme besparende technologie. Vervolgens kunnen schone bronnen, zoals zon, wind, water en groene waterstof voorzien in de energiebehoefte. Besteed de miljarden, in plaats van aan kernenergie, aan de ontwikkeling van deze en nieuwe écht duurzame energieopwekking. Dat levert niet alleen een schone toekomst op, maar ook een zuiver geweten.

Tags: