Yes we can: vanaf 1 juli statiegeld op plastic flesjes, later ook op blikjes

Yes we can: vanaf 1 juli statiegeld op plastic flesjes, later ook op blikjes

Samen met meer dan 1100 andere partners vroegen wij de regering met de Statiegeldalliantie om statiegeld. Met succes! Vanaf 1 juli zit er statiegeld op plastic flesjes. Blikjes volgen vanaf volgend jaar.

28 juni 2021

Dit zijn de voordelen

Als jij je gebruikte flesje voortaan bij de statiegeldmachine inlevert, betekent dat jouw plastic flesje geen zwerfafval wordt. Met statiegeld kunnen we recycling stimuleren en plastic soep tegengaan. Zo zorgen we samen voor een schoner milieu.

In onderstaande video legt Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, uit waarom ook zij blij is met het nieuwe statiegeldbeleid.

Voorbeeld voor andere landen

Nederland is niet het eerste land waarbij statiegeld op plastic flesjes wordt ingevoerd, maar ook zeker niet het laatste. Met de Statiegeldalliantie streven we er naar om ook landen zoals België te inspireren.

Wil jij je ook aansluiten bij de Statiegeldalliantie? Kijk dan op deze website.

Single Use Plastic-richtlijn

Vanaf 3 juli 2021 worden plastic wattenstaafjes, rietjes of bestek verboden door een nieuwe Europese richtlijn voor Single Use Plastic. Daardoor zal dit soort plastic zwerfafval hopelijk ook sterk afnemen.

Kijk voor meer informatie hierover eens op de website van MilieuCentraal.

Tags: