Wat is het duurzaamste huis van Zeeland?

Wat is het duurzaamste huis van Zeeland?

De Nationale Duurzame Huizen Route gaat deze zomer weer op zoek naar het ‘Duurzaamste Huis van Nederland’. Alle huiseigenaren die hun woning hebben verduurzaamd, kunnen deze aanmelden op de website en meedoen met de verkiezing. In provincie Zeeland maken deelnemers naast de juryprijzen ook kans op de publiekstitel ‘Duurzaamste Huis van de provincie’. Je kunt stemmen van 22 september tot 6 oktober!

27 juli 2020

Met de verkiezing wil de organisatie huiseigenaren een podium geven om hun duurzame prestaties te delen met anderen. Harm Valk, adviseur bij Nieman Raadgevende Ingenieurs is een van de juryleden: “Zonder sprekende voorbeelden blijft verduurzaming van hun huis voor veel mensen abstract en ongrijpbaar. Door te laten zien dat er een heel scala aan oplossingen is, worden mensen geïnspireerd om zelf ook aan de slag te gaan.”

Deelnemen aan de verkiezing

Trotse huiseigenaren kunnen hun woning aanmelden op het platform van de Duurzame Huizen Route en tot 20 september deelnemen aan de verkiezing. De aanmeldingen worden per categorie beoordeeld door een deskundige jury: Ad Straub (Universitair hoofddocent bouwkunde TU Delft), Gerrit Hiemstra (Weerpresentator bij de NOS), Linda van Dongen (Strategisch marketeer Volksbank), Harm Valk (Adviseur verduurzaming gebouwde omgeving) en Jos van Dalen (programmadirecteur Aardgasvrije Wijken bij het ministerie van Binnenlandse Zaken). De prijscategorieën zijn bepaald op basis van bouwjaar en woonoppervlakte.

In de provincies Drenthe, Friesland, Gelderland en Zeeland maken deelnemers ook kans op een publieksprijs. Het publiek kan van 22 september tot 6 oktober stemmen op haar favoriete duurzame woning in de provincie. De provinciewinnaars maken vervolgens kans op de landelijke publiekstitel. De landelijke publiekswinnaar en juryprijswinnaars worden bekend gemaakt tijdens het feestelijke (online) verkiezingsevent op 20 november 2020.

De Nationale Duurzame Huizen Route

De verkiezing is een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route en wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Volksbank en de provincies Drenthe, Friesland, Gelderland en Zeeland. Op het platform de Duurzame Huizen Route delen meer dan 1.500 huiseigenaren delen hun ervaringen. Hiermee zijn zij een bron van inspiratie en informatie voor mensen die nog aan het begin staan van de verduurzaming van hun huis. Op 31 oktober en 7 november stellen huiseigenaren hun woning open voor geïnteresseerden. Een inschrijfsysteem maakt het mogelijk om bezoekers in kleine groepen verspreid over de dag te ontvangen.

 

Kijk voor voorbeelden van duurzame woningen ook eens op duurzamehuizenroute.nl

Tags: