Update over beroep tegen de omgevingsvergunning voor uitbreiding van een geitenhouderij in Rilland

Update over beroep tegen de omgevingsvergunning voor uitbreiding van een geitenhouderij in Rilland

ZMf is tegen een forse uitbreiding van een geitenhouderij in Rilland en ging in beroep hiertegen bij de Raad van State. De eerste zitting bij de Raad over dit plan eind 2022 ging over de grondgebondenheid van de geitenhouderij. Inmiddels is er een update over dit langlopend proces.

23 januari 2024

Om het aantal geiten op de veehouderij naar 1.900 uit te kunnen breiden, zouden ammoniak(stikstof)rechten van 700 varkens van een naastgelegen veehouderij aan de Damesweg 2 in Rilland worden gebruikt.

Twee aparte bedrijven

Daarover vond onlangs een tweede zitting bij de Raad van State plaats. Daar stelde rechter en staatsraad Rosa Uylenburg al snel vast dat Van Lakwijk de varkensrechten alleen één op één kan overnemen als de geitenhouder kan bewijzen dat de naastgelegen veehouderijen al jarenlang één agrarisch bedrijf vormden. Volgens ZMf is daar geen sprake van. De varkenshouderij was altijd al een apart bedrijf en is al voor 2010 opgedoekt. Voor de milieuwetgeving moeten het volgens ZMf als twee aparte bedrijven beschouwd worden.

Wachten op nieuwe uitspraak

Als de Raad van State ZMf in het gelijk stelt dan zijn er niet voldoende stikstofrechten voor de grote uitbreiding. De uitspraak volgt waarschijnlijk in het voorjaar van 2024.

Tags: