Succesvolle Zeeuwse Nacht van de Nacht 2019

28 oktober 2019

Succesvolle Zeeuwse Nacht van de Nacht 2019

Tienduizenden mensen in het hele land hebben op zaterdagavond 26 oktober 2019 genoten van de Nacht van de Nacht, georganiseerd door de Provinciale Natuur- en Milieufederaties. In Zeeland bezochten bezoekers op ruim 25 locaties nachtelijke activiteiten. De Zeeuwse Nacht van de Nacht werd vanuit diverse kerktorens ingeluid door een beiaardier met het lied ‘Mag het licht uit’ van de Dijk. Ook was het op veel plaatsen donker doordat Zeeuwse gemeenten de lampen hadden gedoofd van menig monument, toren en kerk. In Middelburg en Terneuzen ging in verschillende straten de openbare verlichting zelfs uit.

De Zeeuwse nacht

De activiteiten in het kader van de Nacht van de Nacht vonden plaats verspreid over heel Zeeland. Ondanks de bewolking die avond werd er volop genoten van de natuurwandeling door Renesse, beleefde je het donkere landschap en kon je meedoen aan licht- en duisternisproeven. Ook in Westkapelle werd er ook een beroep gedaan op je smaakpapillen tijdens diners in het donker. In een sfeervol donkere ambiance smolten de lekkerste gerechten op je tong. Net als in veel andere kerktorens in Zeeland, klonk ook in Veere ‘Mag het licht uit’ van de Dijk uit het carillon.

Nacht in Middelburg

Middelburg trok de meeste Nacht van de Nacht bezoekers. Deze vijftiende editie stond in het thema van de feniks, een knipoog naar de bevrijding van Middelburg 75 jaar geleden. In het donker wandelden duizenden mensen door de binnenstad om zich te laten betoveren door alle activiteiten. Vele bedrijven en organisaties hadden hun ruimtes, tijd en creativiteit beschikbaar gesteld voor dit evenement. Vuurshows, dans, theater, muziek, films, verhalen, eten en drinken en nog veel meer.
ZMf vertoonde haar korte film Ommegang in de pittoreske Engelse kerk. Een kunstzinnige vertaling van de tocht van ZMf directeur Ira von Harras tijdens haar wandeling door Zeeland.

Na 15 jaar

Vanaf de eerste Nacht van de Nacht in 2004 zijn veel concrete successen geboekt. Zo zijn vele bedrijven en gemeenten overgegaan op duurzame verlichting. In bijna alle beleidsplannen van gemeenten is de visie overgenomen Donker waar het kan en licht waar het moet. Uit recent onderzoek blijkt dat de eerste gemeenten in Nederland na honderd jaar langzaam donkerder worden. Zeeland zit nog op het kantelpunt.  Veel gemeenten schakelden (deels) wel over op duurzame led verlichting. Ze dimmen steeds vaker laat in de avond en doven lichten waar het kan in de nacht. Ook monumenten worden vaker sfeervol van binnenuit verlicht in plaats van met veel (grote) spots van onderaf. Voorloper in Zeeland is de gemeente Veere, maar binnen haar grenzen ligt dan ook de donkerste plek van Zeeland. In het duingebied kan je de Melkweg nog zien!

Tags: