Zeeuwse jongeren roepen Statenleden op mee te denken over hun dromen voor Zeeland in 2050

Zeeuwse jongeren roepen Statenleden op mee te denken over hun dromen voor Zeeland in 2050

Vijftien Zeeuwse jongeren actief in het project ‘Challenge 2050’ hebben de Statenleden van Provincie Zeeland een brief gestuurd met de vraag: “wat mogen we niet vergeten in onze toekomstbeelden voor Zeeland in 2050?” De jongeren werken al bijna een halfjaar aan hun visies voor de toekomst, en vragen de Statenleden om mee te denken.

28 september 2023

Wanneer de jonge deelnemers van Challenge 2050 nadenken over de toekomst van hun provincie, stemt dat ze niet altijd optimistisch. Ran Kok (25), projectleider van Challenge 2050: “we zien als jongeren grote uitdagingen op ons afkomen. Ik maak me best wel zorgen over mijn toekomst, en de toekomst van de mensen die na ons komen. Die zorg delen de deelnemers van Challenge 2050.”   

Positieve toekomstdromen voor Zeeland in 2050

De deelnemers van Challenge 2050 zitten niet bij de pakken neer en buigen hun zorgen om naar toekomstdromen: positieve vergezichten die hoopvol stemmen en die laten zien waar veranderingen nodig zijn.’ In vier groepen zijn de jongeren de afgelopen maanden in het thema gedoken dat hen het meest aanspreekt: economie, participatie, samenleven met water of voeding.

Het opstellen van hun visies voor Zeeland in 2050 doen de jongeren niet alleen. Tijdens het traject gaan ze in gesprek met (ervarings)deskundigen uit de Zeeuwse samenleving. Nu doen ze ook een beroep op de kennis en ervaring van de Zeeuwse Statenleden. Als volksvertegenwoordigers zijn ze dagelijks bezig met de toekomst van Zeeland, en de besluiten die het Zeeland van de toekomst maken. Aan hen stuurden de jongeren een brief, met de vraag: wat moeten we echt niet vergeten in onze toekomstbeelden voor Zeeland in 2050, en waarom?

Merel Groot (24), projectleider van Challenge 2050: “we hopen natuurlijk dat de Statenleden met ons mee willen denken. Uiteindelijk stellen we de toekomstbeelden op om een gesprek op gang te brengen in de Zeeuwse samenleving over hoe we willen dat de toekomst van Zeeland eruitziet, en hoe we daar dan kunnen komen. In dat gesprek mogen onze volksvertegenwoordigers natuurlijk niet missen!”

 

Over Challenge 2050

Challenge 2050 is een project voor jongeren, door jongeren, georganiseerd door twee jonge projectleiders werkzaam bij ZMf. Tijdens Challenge 2050 verbeelden 15 jongeren hoe Zeeland er in 2050 uit kán zien en wat ons te doen staat om daar te komen. Op 4 november sluiten de jongeren het project af, tijdens het door Challenge 2050 georganiseerde symposium ‘De stem van de toekomst’.

Ben je erbij? Meld je dan aan:

Aanmelden

Challenge 2050 is een initiatief van Dorpen voor Morgen: een platform waar mensen uit dorpen en wijken elkaar stimuleren en activeren om de transities te benutten voor een vitalere en veerkrachtiger samenleving.

Tags: