Schone Schelde opschoondag

Schone Schelde opschoondag

Op zaterdag 19 maart tussen 10.00 en 12.00 uur maken honderden vrijwilligers de oevers en de stranden van de Schelde schoon. Dit doen zij door aangespoeld zwerfafval op te ruimen tijdens de jaarlijkse schoonmaakactie ‘Schone Schelde’. Doe je mee?

10 maart 2022

Vanuit het samenwerkingsconvenant Schone Schelde, waarvan ZMf lid is, hebben ruim 30 partners een gezamenlijk doel; zwerfafval in en rond de Schelde verminderen. Zo zorgen we voor zichtbaar schoner water en schonere oevers én tot een verminderde toestroom van afval richting de Noordzee. Om het zwerfafvalprobleem bij de bron aan te pakken, is samenwerking essentieel. Hoe meer organisaties en mensen actief zijn en zich verantwoordelijk voelen voor het probleem, hoe meer bewustwording wordt gecreëerd en mensen worden bereikt. Het convenant stimuleert deze samenwerking. Een bijzonder belangrijke partner in de samenwerking is Rijkswaterstaat. Zij monitort onder andere de wateren en oevers op vervuiling, faciliteert het verzamelen en afvoeren van het zwerfvuil na opruimacties en helpt mee met het communiceren van en het lesgeven over het probleem van zwerfafval.

Gevaar voor natuur

De Ooster- en Westerschelde zijn unieke getijdengebieden in Nederland. Door de voortdurende beweging van eb en vloed blijft tijdens laagwater vaak plastic en andere troep liggen langs de oevers. Voor veel dieren en vogels zijn die drooggevallen gebieden van groot belang voor hun voedselvoorziening, maar zij zien vaak het verschil niet tussen iets eetbaars of afval. Daarom zijn schone oevers belangrijk!

Mee doen?

Wil je meehelpen aan een Schone Schelde of aan Schone Rivieren in het algemeen? Kijk hier voor een overzicht van de locaties bij jou in de buurt of kijk op de kaart en meld je snel aan.

Wil je rivierafvalonderzoeker worden? Dat kan! Geef hier je interesse door.

Tags: