Plan Boom gestart met de aanplant van de eerste van 10 miljoen bomen

19 december 2019

Plan Boom gestart met de aanplant van de eerste van 10 miljoen bomen

Met de hulp van ruim vijftig vrijwilligers werden de eerste tweeduizend van de 10 miljoen bomen van Plan Boom geplant. De aftrap van Plan Boom vond plaats op landgoed Houdringe in gemeente de Bilt. Naast 37 fruitbomen werd er een struweelhaag aangeplant met onder meer meidoorns, hondsroos en egelantier. In totaal gingen er om precies te zijn 1.937 grotere en kleinere bomen de grond in. Met de vele enthousiaste vrijwilligers was de klus binnen enkele uren geklaard.

Feestelijk

Burgemeester Potters plantte samen met Annie van de Pas, netwerkdirecteur Natuur en Milieufederaties, de allereerste boom. Een feestelijk moment, want de komende vier jaar gaan er op allerlei plekken in Nederland extra bomen bijkomen. Niet alleen in het landelijk gebied, zoals bij de plantactie in de Bilt, maar ook  in tuinen, bermen, plantsoenen, parken en op bedrijventerreinen.

Waardevolle hulp

Om de 10 miljoen bomen te kunnen planten, is de hulp van vrijwilligers onmisbaar. Plan Boom trapte daarom af op de nationale dag van de vrijwilliger. Vrijwilligers met verschillende achtergronden en leeftijden waren bij de start aanwezig.

Plan Boom

Zo’n 20 procent van de opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door ontbossing. Er zijn steeds minder bomen om CO2 op te nemen uit de lucht. Ook Nederland ontbost nog steeds en daar willen de Natuur en Milieufederaties iets aan doen. De komende vier jaar komen er met Plan Boom tenminste 10 miljoen extra bomen in heel Nederland bij. De bomen helpen om de hoeveelheid CO2 te verminderen en maken bovendien onze leefomgeving mooier, groener, frisser en gezonder.

Uitrol in Zeeland

ZMf gaat Plan Boom in de komende jaren uitrollen in Zeeland. We zijn daarvoor al actief op zoek naar geschikte locaties in onze regio, groot of klein, om extra bomen te planten. Eerder deden we al een oproep in ons ledenblad Wantij om ons te helpen met het vinden van die locaties. Ben jij eigenaar van een goede plek of ken de de eigenaar en weet je dat hij of zij hieraan mee wil werken? Laat het ons weten via een emailtje aan info@zmf.nl

Meer weten over Plan Boom? Kijk op planboom.nl

 

Foto: Jack Tillmanns

Tags: