PFAS concentraties in Westerschelde en Kanaal Gent-Terneuzen

PFAS concentraties in Westerschelde en Kanaal Gent-Terneuzen

In de afgelopen maanden zijn er verontrustende berichten naar buiten gekomen over hoge concentraties PFOS in de Westerschelde en het Kanaal van Gent-Terneuzen. PFOS is de naam van een stof die valt onder een groep stoffen aangeduid als PFAS. PFAS staat voor Poly- en perfluoralkylstoffen en betreft chemische stoffen die worden gebruikt vanwege hun water- vet en waterafstotende eigenschappen, bijvoorbeeld voor anti-aanbaklagen in pannen, het waterdichtheid maken van kleding en in blusschuim.

7 september 2021

PFAS zijn zeer onwenselijk, het zijn stoffen die nauwelijks afbreekbaar zijn, zich ophopen in organismen en toxisch zijn. De hoge concentraties PFOS die recentelijk zijn gemeten hebben tot veel onrust geleid in Zeeland. Vanzelfsprekend maakt ZMf zich grote zorgen over de hoge concentraties van deze stoffen in de Westerschelde en Kanaal Gent-Terneuzen.

Wat wil ZMf?

Het is al langere tijd bekend dat er veel verontreinigingen in de Westerschelde en het Kanaal Gent-Terneuzen aanwezig zijn. Het nieuws over de hoge concentraties PFAS is zorgwekkend vanwege hun toxiciteit maar ook omdat de combinatie met andere toxische stoffen aanwezig in de deltawateren een extra bedreiging vormt voor het welzijn en functioneren van het ecosysteem. Het is belangrijk dat lozingen van PFAS op wateren stoppen en maatregelen genomen worden om verdere verspreiding te voorkomen. ZMf heeft in de afgelopen maanden de samenwerking gezocht met milieuorganisaties in Nederland en Belgie en zal zich actief inzetten om de belasting van onze deltawateren met PFAS te voorkomen en te verminderen.

Tags: