Nacht van de Nacht gaat live in 2020

Nacht van de Nacht gaat live in 2020

Naar aanleiding van de huidige situatie rondom het Coronavirus en de afgekondigde maatregelen door premier Rutte hebben de Natuur en Milieufederaties besloten om tijdens de Nacht van de Nacht van zaterdag 24 oktober geen fysieke activiteiten, bijeenkomsten en evenementen in het donker te organiseren.

15 oktober 2020

Vorig jaar werden er meer dan 550 activiteiten in het donker georganiseerd. En dit jaar zouden dat er zo’n 100 zijn die met de nodige coronamaatregel georganiseerd zouden worden. Maar gezien de huidige ernstige situatie in Nederland hebben de NMF’s besloten deze niet noodzakelijke activiteiten een jaar uit te stellen en dit jaar een avondvullend programma uit te zenden via Facebook en Youtube.

Beleef de nacht thuis: doof je lichten!

Daarnaast roepen de NMF’s iedereen op om de Nacht van de Nacht thuis te beleven. Doof zoveel mogelijk lichten, meld dat aan op de site en geniet van de donkere nacht en sterrenhemel. Via de livestream op facebook brengt de Nacht van de Nacht een interessant programma. Met om 19 uur een lezing sterrenkunde voor kinderen, door sterrenkundige Jeffry Bout. Om 20 uur een workshop nachtfotografie van ambassadeur Johan van der Wielen (een van de beste nacht- en natuurfotografen). Om 21 uur start ambassadeur Govert Schilling een masterclass sterrenkunde en het programma wordt om 22 uur afgesloten met een interessante lezing van prof Joke Meijer over de gevolgen van lichthinder op mens en dier. De avond wordt gehost door ambassadeur Vincent Bijlo en ambassadeur Andre Kuipers komt met een oproep. Het hele programma staat op de site van Nacht van de Nacht. 

Mag het licht uit

De Natuur en Milieufederaties lanceren in het kader van de NachtvandeNacht campagne een meldpunt om lichthinder te melden. Op maghetlichtuit.nl kan iedereen vanaf vandaag foto’s plaatsen van overbodige verlichting, bouwlampen die hinder veroorzaken of
bedrijven die de hele nacht licht laten branden en waar je als omwonende last van hebt. Uit onderzoek van RIVM blijkt dat vijf procent van de Nederlanders ernstige lichthinder ondervindt en drie procent slaapverstoring. Dat zijn meer dan een miljoen mensen. Woon je naast een sportpark dat ’s nachts de lichten laat branden? Kun jij niet in slaap komen door een straatlantaarn die
precies jouw slaapkamer binnen schijnt? Of word je gek van die knipperende reclameverlichting die de hele nacht onnodig aan blijft? Meld het op maghetlichtuit.nl. Medewerkers van de Nacht van de Nacht nemen dan contact op met de gemeente of met het bedrijf met het verzoek er iets aan te doen.

 

Foto: Johan van der Wielen

Tags: