Kom naar het webinar over de elektrische deelauto op 23 november 2022

Kom naar het webinar over de elektrische deelauto op 23 november

Het ESP werkt sinds de zomer van 2022 samen met het autodeelplatform OnzeAuto. In lijn met de RES ambities van de provincie en de gemeentes gaan we het autodelen in Zeeland nu echt op de kaart zetten. Dat doen we onder de noemer van ‘Samen Slim Rijden Zeeland’. Dit systeem biedt zowel particulieren als bedrijven/organisaties de mogelijkheid om samen elektrische auto’s met elkaar te delen.

21 oktober 2022

Het is een oplossing door en voor de Zeeuwen: dichtbij, duurzaam en voordelig. Meer weten? Op woensdagavond 23 november 2022 van 19:30 tot uiterlijk 21.00 uur organiseert ESP Zeeland met Onze Auto een online webinar. Hier zal de ontwikkeling van een deelinitiatief aan de hand van een aantal sprekende voorbeelden worden toelichten. Het gaat over hoe autodelen werkt, hoe het kostenplaatje eruit ziet en welke abonnement keuzes er zijn. En er is alle ruimte voor jouw vragen. Heb je interesse, meld je dan hier aan.

Voor meer informatie over autoplatform Onze Auto klik hier.

Onze Auto biedt inwoners van Zeeland toegang tot elektrische deelauto’s en daarmee toegang tot betaalbare en duurzame mobiliteit. Met Samen Slim Rijden Zeeland krijgen buurtbewoners van iedere stad, dorp of wijk in Zeeland de mogelijkheid om 100% elektrische auto’s met elkaar te delen. De deelnemers kennen elkaar vaak al, of leren elkaar door het initiatief beter kennen. Dat voelt dus vertrouwd. Met het delen van de elektrische auto’s dragen de deelnemers niet alleen bij aan een sterk verminderde uitstoot van CO2 en stikstof, maar besparen zij ook veel geld ten opzichte van een eigen auto. De besparing is gemiddeld ongeveer €2.000 per jaar bij een gebruik van 1.000 tot 15.000 km per jaar. Dat is voor heel veel inwoners interessant.

Ook biedt het initiatief van OnzeAuto autodelen voor bedrijven/organisaties. Medewerkers van overheden, profit en non-profit organisaties toegang tot elektrische deelauto’s. De deelnemende organisatie hoeft niet langer dure auto’s te kopen of langlopende leasecontracten aan te gaan. Door het delen van elektrische auto’s met andere organisaties en/of particulieren groeit vanzelf het aanbod, de variëteit en beschikbaarheid van deelauto’s. Ook dragen deelnemende organisaties op deze wijze zichtbaar en op inspirerende wijze bij aan een duurzame leefomgeving, waar zij natuurlijk ook zelf onderdeel van uitmaken. De medewerkers kunnen de auto’s zakelijk rijden en naar keus ook privé. Dat geldt ook voor huisgenoten van de medewerkers, en dat tegen aantrekkelijke tarieven en zonder fiscale bijtelling.

Een sprekend voorbeeld waar dit alles nu al mooi bij elkaar komt is Middelburg. Hier delen medewerkers van de Provincie Zeeland, particuliere inwoners verenigd in samen Slim Rijden Middelburg en medewerkers van de ZB Bibliotheek nu 4 elektrische auto’s. Als gevolg van de interesse in autodelen worden dat er binnenkort al 8.

Hoe werkt het?

Deelnemende particulieren en organisaties hoeven de elektrische auto’s niet zelf aan te schaffen. Deze auto’s worden immers aangeboden door OnzeAuto, die ook het risico voor de exploitatie draagt.  Met een app op de mobiele telefoon kun je als autodeler de deelauto’s eenvoudig reserveren, openen en sluiten. Deelnemers worden uiteraard ook 24/7 ondersteund bij eventuele vragen of problemen. De ervaringen van deelnemers in heel Nederland zijn erg positief; ze geven gemiddeld een ruime 9 voor het delen van de auto’s via OnzeAuto.

ESP en OnzeAuto willen in de komende 6 maanden 30 deelinitiatieven starten, verspreid over de 13 gemeenten van Zeeland. Hiertoe worden particulieren en organisaties via verschillende kanalen geïnformeerd en geïnspireerd. We werken hierbij nauw samen met Provincie, gemeentes, ZVKK en Dorpen voor Morgen om Zeeland te informeren over de mogelijkheden. Dit wordt ook ondersteund door social media campagnes, uitzendingen van Omroep Zeeland en een informatie via de website van OnzeAuto: www.onzeauto.com.

Met de lancering van de eerste initiatieven ontstaan vanzelf sprekende en inspirerende voorbeelden. De enthousiaste verhalen van de deelnemers zelf helpen om ook andere dorpen, steden en bedrijven te interesseren. Daarom willen we dus zo snel mogelijk van start met concrete initiatieven. De mobiliteitstransitie is uiteindelijk gewoon een kwestie van doén.

Daarbij kunnen we jouw hulp goed gebruiken. Ken je misschien wijken, buurten, bedrijven of organisaties in Zeeland die dit interessant zouden vinden, laat het ons dan weten. Dat kan via een mailtje naar samenslimrijden@onzeauto.com . Je kunt het natuurlijk ook doorspelen naar Peter Koelemij van ZKF peter.koelemij@gmail.com.  Elk aanknopingspunt is nu welkom, dus jouw suggesties zijn meer dan welkom. We gaan hier dan snel mee aan de slag.