Jan Rotmans in Tegenlicht Meet Up Zeeland

29 oktober 2019

Jan Rotmans in Tegenlicht Meet Up Zeeland

Dinsdagavond 5 november is prof. dr. ir. Jan Rotmans de hoofdgast bij de VPRO Tegenlicht Meet Up Zeeland ‘Waterlanders’ in de ZB in Middelburg. Onderwerpen die Jan Rotmans belicht zijn de stijgende zeespiegel en de onzekerheid die hiermee gepaard gaat. De strijd tegen het water maakt veel reacties los in Zeeland.

Scenario’s bij een stijgende zeespiegel

De uitzending ‘Waterlanders’ van VPRO Tegenlicht op 22 september jl. riep al veel op onder kijkers. Er werden drie scenario’s besproken als gevolg van de stijgende zeespiegel: Nederland beschermen door steeds hogere dijken op te werpen, ons land permanent afsluiten van de zee of het aanleggen van nieuwe eilanden voor de kust. De Tegenlicht Meet Up Zeeland gaat verder in op deze scenario’s. Teun Terpstra, Lector Overstromingsrisico van de HZ University of Applied Sciences, geeft zijn visie hierop. ZMf programmamanager Deltawateren Mascha Dedert presenteert het prijswinnende idee van energie-eilanden voor de Zeeuwse kust. Jan Rotmans belicht het onderwerp vanuit zijn deskundigheid.

Zeeland ontdekken door andermans ogen

Jan Rotmans is hoogleraar transities en duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is maatschappelijk gedreven en een bevlogen wetenschapper en wil een bijdrage leveren aan een eerlijke en duurzame samenleving. Juist daarom werd Jan Rotmans uitgenodigd voor Standplaats Zeeland op 4 en 5 november. Hij bezoekt dan Zeeuwse bedrijven en organisaties, doet hij mee aan debatten en kijkt hij samen met Zeeuwse studenten naar problematiek rondom transitie en duurzaamheid. Standplaats Zeeland nodigt uit om Zeeland te ontdekken door andermans ogen. Kijk voor meer informatie op de website van ZB.

Klokhuis Meet Up

Naast de Tegenlicht Meet Up op dinsdagavond 5 november is Rotmans op die dinsdag ’s morgens te gast bij de Klokhuis Meet Up in de ZB, georganiseerd door ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland in samenwerking met het televisieprogramma Klokhuis. Aan de hand van fragmenten gemaakt door het Klokhuis over de strijd tegen het water, gaan Jan Rotmans en Mascha Dedert van ZMf in gesprek met 75 kinderen uit groep 8 van de ABS uit Middelburg.

De Tegenlicht Meet Up Zeeland begint om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur op het Plein in de ZB.
Toegang is gratis.
Graag vooraf aanmelden per e-mail bij serden@dezb.nl

Tags: