Finding ROOTS wint YESC Challenge

16 december 2019

Finding ROOTS wint YESC Challenge

De jongeren van Finding ROOTS hebben onlangs meegedaan aan een prijsvraag van de Young Energy Society Challenge (YESC). De prijsvraag luidde: Hoe versnellen we de energietransitie in Zeeland? Met ‘Wake up Wednesday’ en het inzamelen van mobiele telefoons, wonnen zij de challenge in de categorie 17+. “Onze mobieltjes zijn ware goudmijnen” aldus Alex Bruning van Finding ROOTS.

Wake up Wednesday

De jongeren bedachten de ‘Wake up Wednesday’. Een concept om bewustwording van de noodzaak van energietransitie onder jongeren te vergroten en om er ook daadwerkelijk iets mee te doen. En dan niet zomaar één keertje, nee veel structureler. Finding ROOTS stelt voor om in je agenda iedere week, bijvoorbeeld op woensdag, een plekje te reserveren om na te denken over hoe je je energiebehoefte kunt verminderen of die te verduurzamen. En vervolgens ook echt tot actie over te gaan. Bijvoorbeeld door je materialen en producten, zoals je oude mobiele telefoon, in te leveren bij een inzamelpunt. Want onze afgedankte telefoons zitten vol kostbare en schaarse grondstoffen, maar deze blijven te vaak ongebruikt in de la liggen. Landelijk ligt het aantal inmiddels op ruim 3 miljoen ongebruikte mobieltjes. Wat een verspilling, het is tijd om de kringloop te sluiten, vinden de jongeren van Finding ROOTS.

Laagdrempelig en toegankelijk

Zo’n inzamelpunt moet dan bij voorkeur te vinden zijn op plekken waar jongeren komen. In scholen allereerst, van basisschool, middelbare scholen tot hogeschool en universiteiten maar ook in bibliotheken, stations, noem maar op. Door er als het ware bijna over de inzamelpunten te struikelen en daarnaast in te zetten op directe communicatie en voorlichting is de gang om dat oude mobieltje dat je al jaren in ergens in een la bewaart op ‘Wake up Wednesday’ in te leveren bij een verzamelpunt heel natuurlijk.

Winnend idee

De pitch van Finding ROOTS van ‘Wake up Wednesday’ viel in vruchtbare aarde. Hij werd geselecteerd voor de top 12 beste ideeën van de prijsvraag. Op donderdag 12 december mochten de jongeren hun idee toelichten tijdens de YESC Summit in het oude stadhuis in Middelburg. Dat deed ze aan de hand van twee presentaties. En met succes, want bij de prijsuitreiking werd ‘Wake up Wednesday’ uitgeroepen tot een van de 6 winnaars! Het team van Finding ROOTS ging naar huis met een prijs van € 1500,-. Een mooi bedrag om dit idee en andere naar een ‘next level’ te tillen.

Bekijk de video

 

Met Finding ROOTS worden jongeren klaargestoomd tot duurzaamheidsambassadeur. Het project – van ZB/Switch & ZMf – daagt jongeren uit leiderschap te tonen voor een duurzame wereld. Finding ROOTS wordt mede mogelijk gemaakt de Provincie Zeeland.

Tags: