Film ZMf verstrengelt natuur met kunst

4 juni 2019

Film ZMf verstrengelt natuur met kunst

Vrij spontaan bedacht ZMf voorvrouw Ira von Harras vorig jaar om haar vakantie in te vullen met een wandeling van twee weken over de Zeeuwse eilanden. Door haar werk bij ZMf is ze nog meer betrokken geraakt bij het landschap en de wateren dan voorheen. Ze wilde die verbinding met Zeeland ook bewust zelf ervaren. Dus trok ze van Schouwen-Duiveland naar Zeeuws-Vlaanderen. Onderweg ontving zij lessen uit de natuur, mede van verschillende bijzondere mensen en unieke leermeesters, zoals een boswachter, een natuurgids en mensen met een uitzonderlijke passie voor het landschap. Er werd verwonderd, vertraagd, stilgestaan, verhalen gedeeld en muziek gemaakt.

Twee kunstenaars uit het netwerk van ZMf, Eduard Walhout en Broeder Dieleman, raakten geïnspireerd en maakten de korte film Ommegang; een eigenzinnig beeldverhaal van de wandeling. Ommegang wordt binnenkort voor het eerst vertoond tijdens het natuur- en cultuurfestival EEF. Op zondag 16 juni introduceert Ira von Harras er de film in haar Preek bij de Kreek.

Ware ontdekking

Natuurlijk wist Ira al dat het Zeeuwse landschap veel in petto had. Maar tijdens de voettocht ontdekte ze pas echt de parels daarvan. ‘Ik liep de blaren op mijn voeten door het mulle zand op de Kop van Schouwen’, vertelt ze. ‘Ik liet me wegdragen door verhalen over de Plompe toren van Koudekerke en sliep met de vleermuizen onder de gewelven van Fort Rammekens. En… ik hoorde de stilte, die wij hier in Zeeland nog hebben. Het bleek dus een ware ontdekking die ik met hart en ziel heb beleefd en die ik iedereen gun.’

Hand in hand

Dat de korte film van ZMf uiteindelijk een kunstzinnig karakter kreeg en onder andere wordt vertoond op plekken die bol staan van kunst en cultuur is niet verwonderlijk. Von Harras is namelijk overtuigd van de kracht van kunst om de waarde van de natuur op mensen over te brengen en om de juiste keuzes te maken in hoe we met onze omgeving omgaan. Von Harras: ‘Zowel in de natuur als in kunst is er ruimte voor creativiteit, de één dient vaak ook als inspiratie voor de ander. Ze gaan wat mij betreft dus hand in hand.’ Met de film wil ZMf inspireren en laten zien hoe bijzonder de Zeeuwse omgeving is. Ga die ook beleven, voelen, ruiken en zien!

Houd voor meer vertoningen van Ommegang onze website in de gaten!

Tags: