Festival ZLND2050

9 september 2019

Festival ZLND2050

In 2050 moet Zeeland volledig circulair en duurzaam zijn ingericht en functioneren. Dat stelt de overheid. Een goed en noodzakelijk streven. Maar waar staan we nu op dat vlak en hoe gaan we die doelstelling halen? Vragen die ons allemaal aangaan en die ook een bijdrage vragen van iedereen.

Bijzonder

Om hier samen antwoorden op te vinden organiseren Initiatiefnemers Rothuizen Architecten en stichting Bella Festa op vrijdag 20 en zaterdag 21 september een festival rondom circulair bouwen en duurzaamheid op het terrein van Rothuizen aan de Klevenskerkseweg in Middelburg. Het festival is bedoeld voor ondernemers en voor jou en mij als consument. Doel is om het uit te laten groeien tot een waardevol en inhoudelijk jaarlijks terugkerend evenement dat het proces van verduurzaming van de samenleving vooruit helpt. ZLND2050 is uniek en bijzonder. Het biedt ruimte voor het verhaal en ideeën van duurzaamheidspioniers die anders durven te denken.

Programma voor bedrijven en consumenten

De vrijdag is in principe gereserveerd voor bedrijven. Tijdens een symposium is er aandacht voor circulair bouwen, waarbij slim en verantwoord gebruik wordt gemaakt van grondstoffen en zoveel mogelijk wordt hergebruikt.

Op zaterdag zijn burgers welkom om te leren hoe ze zelf aan de slag kunnen gaan met het verminderen van hun CO2 voetafdruk. Verschillende onderwerpen komen er aan de orde. Zo geeft Provincie Zeeland een college over de omschakeling naar aardgasloze verwarming en de zoektocht naar vervoersvormen met een lagere CO2 uitstoot. Op de biologische markt proef je hoe lekker ecologische producten zijn en zie je waar je die dichtbij jou kunt kopen. Grijp je kans en maak zelf een testrit in een elektrische auto. Denk jij dat voedselverspilling voorkomen moeilijk is, dan zal je verbaasd staan hoe eenvoudig en leuk dat eigenlijk is. Kom daarover leren. Het wordt een leerzame dag voor jong en oud mét muziek en veel gezelligheid.

ZMf is van de partij!

Aan ZLND 2050 werken een heleboel organisaties mee die actief aan de slag zijn met duurzaamheid. Zo ook de Zeeuwse Milieufederatie. Wij stelden vorig jaar een goed voorbeeld met de circulaire verbouwing en herinrichting van ons kantoor in Middelburg. Nu is het dé circulaire hotspot. Heb jij ook plannen om een verbouwing circulair uit te voeren of heb je andere vragen over duurzaamheid? Kom naar de stand van ZMf op ZLND 2050, bespreek je plannen met ons en laat ZMf je inspireren! Maak er bijvoorbeeld een afspraak om in het echt een kijkje te komen nemen in ons nieuwe kantoor. Mascha Dedert, programmamanager bij ZMf geeft een presentatie over het energie-eiland in de Westerschelde. Directeur Ira von Harras neemt deel aan een forumpanel.

Kijk voor meer informatie op de website van ZLND2050

Tags: