Beleef het donker tijdens de Nacht van de Nacht

21 oktober 2019

Op zaterdag 26 oktober a.s. organiseert de ZMf i.s.m. met vele nachtvrienden voor de 15e keer de Nacht van de Nacht om aandacht te vragen voor energiebesparing, tegengaan van lichtvervuiling en het vieren van de schoonheid van de donkere nacht. Honderden gemeenten en bedrijven doven hun verlichting en ruim 600 maatschappelijke organisaties en bedrijven organiseren evenementen in het duister. In Zeeland vinden voor jong en oud, op meer dan twintig locaties, activiteiten plaats. In Middelburg is dit jubileumjaar het thema ‘de Nacht van de Feniks’, een knipoog naar de bevrijding van Middelburg 75 jaar geleden.

Beleef de nacht

De Zeeuwse Nacht van de Nacht staat in het teken van het nachtelijk landschap en de nachtdieren. Je kan deze nacht op vele plekken onder begeleiding veel leren over de nachtdieren. Ga bijvoorbeeld met een gids mee van voor een nachtwandeling in natuurgebied de Braakman, test je zintuigen met duisternisproefjes in Renesse of loop door de schoonheid van het duingebied van Neeltje Jans.

Dineren in het donker

Ook dit jaar kan je op vele plekken in Zeeland dineren in het donker. Zo staat de gehele binnenstad van Middelburg in het thema van Nacht van de Nacht. Je kan deze avond daar genieten van een uitgebreid assortiment aan kunst, muziek, dans en nog vele andere activiteiten. Ook in Westkapelle kan je bij vele restaurants je laten betoveren met een prachtig diner bij kaarslicht voordat je mee loopt met de lampionoptocht of de vuurtoren beklimt. ZMf organiseert ook een activiteit: we vertonen onze film Ommegang. Deze korte film met een kunstzinnig karakter neemt je mee op pad door het Zeeuwse landschap. Hij wordt doorlopend getoond in de Engelse Kerk in Middelburg. En er zijn nog veel meer nachtactiviteiten, deze kan je terugvinden op www.nachtvandenacht.nl.

Waarom al 15 jaar Nacht van de Nacht

De afgelopen honderd jaar werd Nederland maar liefst zo’n 125 keer lichter en behoort tot een van de meest verlichte landen ter wereld. Lichtvervuiling door kunstlicht verlichting kost geld en energie en verstoort het natuurlijke bioritme van mensen, dieren en planten. Sinds de komst van elektrisch licht zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen. Melatonine, een hormoon dat in het donker wordt aangemaakt, versterkt ons afweersysteem en heeft een remmend effect op het ontstaan van kanker Door nachtelijke verlichting in de openbare ruimte en reclameverlichting kunnen we bovendien in de grotere steden van Nederland nauwelijks nog sterren zien. Tijdens Nacht van de Nacht roept de ZMf burgers, overheden en bedrijven op om de sterrenhemel weer zichtbaar te maken door lichten te doven. Ook vraagt de ZMf om structureel spaarzamer en slimmer te gaan verlichten. Hier kan veel geld en energie door bespaard worden.

Tags: