Voedselbossen

Voedselbossen

Voedselbossen, ze zijn er al, ook in Zeeland! En er komen er steeds meer. Terecht, want een voedselbos kan een bron zijn van gezond lokaal voedsel en een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem.

Meerdere functies

Een voedselbos wordt opgebouwd met meerjarige gewassen in de vorm van planten, struiken en bomen. De verscheidenheid in die gewassen is groot en een groot deel ervan is eetbaar. De grote diversiteit in de planten is gunstig voor de gezondheid van de bodem. En een rijke gezonde bodem zorgt weer voor een grotere voedselproductie en ondersteunt de biodiversiteit. De bossen leggen daarnaast CO2 vast in het hout en in de bodem. Ze bieden planten en dieren beschutting en voorzien ze van voedsel. Bovendien helpen ze mineralen te binden in de bodem en de waterhuishouding te reguleren.

Cursussen voedselbos

Onze collega’s van de Brabantse milieufederatie organiseren cursussen om zelf aan de slag te kunnen gaan met het ontwikkelen en onderhouden van een voedselbos. Kijk voor meer informatie over voedselbossen en cursussen op het gebied van voedselbossen op de website van Natuur en milieufederatie Brabant

Zeeuwse voorbeelden

In Zeeland is het concept voedselbos groeiende. Er zijn al een aantal hele mooie potentiele voorbeelden van trendzetters. Voedselbossen Voedselbron Graauw of Voedselbos Beheerlyckheid laten de potentie zien van het concept voedselbos. En met succes, want er is volop interesse van bezoekers. Wil je meer weten over hoe voedselbossen in zijn werk gaan? Neem eens contact op met Voedselbron Graauw of Voedselbos Beheerlyckheid.

Op initiatief van onze lidorganisatie Velt-Zeeuwse Eilanden werd voedselbos Langhe Laere aangelegd in Nieuw- en Sint Joosland. Om het bos verder te ontwikkelen en te onderhouden richtte Velt een voedselboswerkgroep op. Er worden regelmatig leerzame en leuke activiteiten georganiseerd in het voedselbos. Meer weten over dit voedselbos? Kijk eens op de website van Velt

Of wat dacht je van het eerste voedselbos op een Zeeuws schoolplein? Gerealiseerd in een samenwerking van kindcentrum Nobelhorst in Hulst en IVN Natuureducatie. Lees meer over dit voedselbos op school.

Vragen of tips?

Profiel Melissa Ernst

Melissa Ernst

Projectleider Energietransitie, Biodiversiteit, Landbouw