ZMf zet zich in voor een circulaire economie in Zeeland

13 juni 2018

Iedereen heeft het op min of meerdere mate door. De groeiende bevolking en toenemende welvaart in de wereld belast onze aarde – en dat heeft ook gevolgen voor mensen. Ons huidig, lineair systeem gaat vooral uit van onuitputtelijke bronnen en het meten van groei neemt verlies niet mee. Maar als (bijvoorbeeld) een product ergens over de grens wordt gemaakt voor meer monetaire winst en tegelijk ervoor zorgt dat lokale ambacht en werkgelegenheid verdwijnt – is dat dan eigenlijk wel economische groei? En als onze biodiversiteit achteruit gaat vanwege een ingreep die wel de economie bevordert? Hoe nemen wij dat mee in de berekening? In een lineair model simpel gezegd gewoon niet.

De definitie van economische groei en (lokale, nationale) welvaart lijken uit elkaar te zijn gegroeid. Hoog tijd dus om economische groei en welvaart opnieuw te definiëren, en o.a. mee te nemen naar het klaslokaal waar onze toekomstige leiders zich misschien ook afvragen hoe het anders kan. 

‘De circulaire economie raakt niet alleen de bedrijfswereld. Het is een economie die tegelijkertijd met economische waarden, ook sociale, culturele en ecologische waarden produceert. Een product of dienst is pas goed en duurzaam als deze brede meerwaarde wordt gecreerd’ – Tjeu van Mierlo, Wantij, 2015.

Door ons huidige lineaire systeem om te vormen naar een circulaire economie betekent dat producten, afgedankte onderdelen en materialen hun waarde blijven behouden en worden ingezet om nieuwe producten te maken. Dat vraagt verandering bij zowel bedrijven als consumenten.

In de Wantij (nummer 126) van maart 2015 onderzoekt Van Mierlo de eerste stappen naar een circulaire economie in Zeeland. Hij benoemt al dat het in contact brengen van de verschillende partijen; overheden, maatschappelijke organisaties en burgers van wezenlijk belang is. Juist die verbinding maken is de kracht van ZMf, op dat idee bouwen wij de komende tijd verder.

ZMf gaat daarom op zoek naar onze rol in de transitie naar een circulaire economie en hoe deze zo snel mogelijk met de hele samenleving gerealiseerd kan worden.

In de volgende nieuwsbrieven houden wij jullie op de hoogte van de ontwikkelingen, projecten en de koers die ZMf komende jaren wil varen. Op naar een mooi, duurzaam en circulair Zeeland.

Nieuwsberichten