Thema-avond ‘Postcoderoosprojecten’

13 juni 2017
Tijd:  20.00 - 22.00 uur (inloop van 19.45 uur)
Locatie:  Stadskantoor Goes. M.A. de Ruijterlaan 2, 4461 CE Goes

Sinds begin dit jaar levert het eerste postcoderoosproject (PCR) in Zeeland zonne-energie aan het net en aan de leden van de ‘Zonne Energie Coöperatie Sluis-Schoondijke’. De certificaten voor de 290 zonnepanelen op het dak van Hydrauvision in Schoondijke waren in een mum van tijd aan de man(/vrouw) gebracht. Een mooi succes voor het burgerinitiatief ‘Duurzaam Groede’, dat de klus in 10 maanden voor elkaar wist te krijgen. Sindsdien gaat het hard met de ontwikkeling van PCR-projecten in Zeeland. De postcoderoos komt tot bloei in Zeeland!

Een mooie en interessante ontwikkeling: burgers die zelf het initiatief nemen om de energietransitie op lokaal niveau vorm te geven. Daarbij is een PCR ook een sociaal project, dat niet alleen bijdraagt aan de productie van duurzame energie, maar ook aan de lokale cohesie tussen dorp-, wijk en streekbewoners.

Het opzetten en ontwikkelen van een PCR is echter geen sinecure; er komt veel bij kijken.Wie zich als lid van een dorpsraad, werkgroep, dakeigenaar of beleidsmedewerker in de materie verdiept, heeft al snel een lijst met vragen die langer is dan de lijst met antwoorden. Gelukkig zijn er partijen die, op basis van opgedane ervaringen, kunnen helpen met advies en ondersteuning. Tot en met complete ‘ontzorg-concepten’.

Het Energieservicepunt Zeeland organiseert nu een thema-avond over dit onderwerp en belicht de recente ervaringen in Zeeland. Deze bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in of al betrokken is bij het opzetten van een postcoderoosproject in Zeeland.

Aan de bijeenkomst nemen alle relevante partijen, waaronder Zeeuwind, ZMf, Delta, Maak Onze Regio Duurzamer, Saman en het Zeeuws Klimaatfonds deel. En natuurlijk nodigen we de initiatiefnemers van de eerste postcoderoos projecten uit om hun ervaringen te delen.

Met vriendelijke groet van het team Energieservicepunt Zeeland.

U kunt hier het programma van de bijeenkomst downloaden.

Overige activiteiten