Terugblik Zeeuwse Ommegang

01 augustus 2018

Afgelopen twee weken wandelde directeur Ira vanaf de Brouwersdam dwars door Zeeland. Zij eindigde afgelopen weekend haar tocht in het Zeeuws Vlaamse Graauw, waar zij door haar gezin en een aantal collega's werd opgewacht. Lees hier een kort verslag van dag tot dag en bekijk het online fotoalbum van haar reis.

Bekijk hier foto's van de tocht.

Dag 1. 15 juli. Ira start op de Brouwersdam, gebracht door haar kinderen die een eerste stukje met haar meewandelen. Het is warmlopen voor de komende dagen; in Ellemeet verblijft Ira in een B&B.

Dag 2. 16 juli. Ira is vertrokken vanuit Ellemeet waar zij direct de natuur in dook, roofvogels spotte en alleen nog maar natuur om haar heen hoorde. Via Renesse doorgelopen naar het Watergat. Daar trof zij boswachter Herman van Staatsbosbeheer. Met hem struinde ze ruim 12 km door de Meeuwenduinen richting Westenschouwen. Het was ontzettend warm en een heel zware tocht door de duinen, de toon is gezet. 

Dag 3. 17 juli. De ochtend heeft Ira gebruikt om nog even bij te komen van die flinke tocht van de voorgaande dag. Vervolgens vertrokken richting Burghsluis en de Plompetoren. Daar is zij ontvangen door Deltawachters Sonja en Karin van Natuurmonumenten en Torenwachter Arno Zwetsloot. ’s Avonds heeft Ira mogen slapen in de Plompetoren, een unieke ervaring! Er zijn nog niet eerder logees in de Plompetoren geweest, hoe bijzonder!

Dag 4. 18 juli. Ira wordt wakker in de Plompetoren na een korte nacht. Zonsondergang en -opkomst bekeken! Vandaag een workshop Wolken en weersvoorspelling door Paul Begijn van Natuurmonumenten. Met een prachtig uitzicht op Nationaal Park Oosterschelde en inspirerende woorden van Paul kan deze dag niet meer stuk. Ira eindigt haar dag bij de Schelphoek, onderweg nog veel mooi natuurschoon en vogels gezien. 's Avonds nog een rondje op de fiets langs Plan Tureluur. Daarna uitrusten en voorbereiden op de intensieve dag die voor morgen op het programma staat. 

Dag 5. 19 juli. Onder begeleiding van Natuurcoach Guido Krijger steekt Ira de Oosterschelde over per kajak. Onderweg strijken ze neer op de Schelpenbult en worden daar vergezeld door een nieuwsgierige zeehond. Onderweg veel moois én bruinvissen gespot. Aan de overkant wordt Ira opgewacht door vriend Jochem die nog wat foto's maakt en Ira een ode brengt aan de Oosterschelde, als dank voor deze bijzondere dag, die eindigt in Wissekerke. 

Omroep Zeeland kwam vandaag langs, bekijk hier een terugblik op haar kajaktocht en de beweegreden van Ira voor deze tocht.

Dag 6. 20 juli. Vandaag wandelt Ira vanuit Wissekerke richting Oranjezon. Daar wordt zij ontvangen door campingeigenaar Ab Pouwer van camping Oranjezon. Hij neemt Ira 's avonds mee voor een donkertewandeling door natuurgebied Oranjezon. Wederom een heel bijzondere en intensieve ervaring. 

Dag 7. 21 juli. In de ochtend krijgt Ira bezoek van de PZC. Zij maken een reportage van haar eerste week door Zeeland. Aansluitend haakt Kees van der Vlugt van Het Zeeuwse landschap aan en samen wandelen ze naar Middelburg. 

Dag 8. 22 juli. Een vrije dag in Middelburg

Dag 9. 23 juli. Vanuit Middelburg, met een pitstop op het kantoor van de ZMf vervolgt Ira haar voettocht richting Fort Rammekens. Daar wachten Jan Lampert, beheerder van de Schorerpolder en Marijn Stouten, afstudeerstagiair bij de ZMf, haar op. Met een korte wandeling door het bos in de hoop iets af te koelen (het is weer warm vandaag!) lopen zij richting de Schorerpolder. Daar weet Jan veel te vertellen over de geschiedenis en de functie van de Schorerpolder en het Fort. Hierna wordt Ira opgewacht door Erwin van Staatsbosbeheer en overhandigd haar de sleutel van haar 'kamer', het Fort. Ira slaapt vannacht in het Fort!

Dag 10. 24 juli. Ira heeft vandaag een wandeling rondom de industrie bij Vlissingen Oost op het programma. Vanwege de warmte is een oproepje gedaan of Ira op een iets relaxtere wijze bij de Kaloot in Borssele kan komen. Onderweg wordt zij opgepikt en kan zij een stukje met iemand meerijden, dat was een aangename verrassing. Op het Kalootstrand wordt zij opgewacht door oud-collega Willy die een heerlijke vega lunch heeft klaarstaan voor haar op het strandje. Daarna vervolgt Ira haar weg richting Ellewoutsdijk. 

Dag 11. 25 juli. Vandaag een bijzondere dag in Ellewoutsdijk; daar heeft vriendin Petra een bijzonder stukje land in beheer. Ira en een aantal vrienden komen vandaag samen om 

Dag 12. 26 juli. De oversteek van de Westerschelde. De wens was om over het water de overtocht te maken, maar dit bleek in de praktijk een iets te grote uitdaging. Het werd daarom de bus. In die bus zaten de kinderen van Ira en zij liepen, in de warmte van ruim 37 graden met Ira mee naar haar B&B in Spui, net onder Terneuzen. Wat een bikkels! 

Dag 13. 27 juli. De laatste lesdag was met Broeder Dieleman. Omdat het wederom zo ontzettend heet was deze dag is besloten de wandeling iets in te korten en wat te zwemmen en ontspannen bij de Otheense kreek. Er werd een hooiduivel gezien maar ook kiekendieven, buizerds, visdiefjes, futen, wilgen, populieren en een vos. 

Dag 14. 28 juli. De laatste wandeling naar het eindpunt in Graauw. Het weer is aangenamer en dat maakt de laatste wandeling prettig. Vanuit Zaamslag wandelt Ira richting Graauw waar zij haar reis eindigt. Het was een fantastische ervaring, met prachtige ontmoetingen met mens en natuur. 

Bekijk hier foto's van de tocht.

Nieuwsberichten