Terugblik op een Zeeuwse editie van de Klimaatmars, Middelburg 15 maart 2019

27 maart 2019

Met nog een kwartier op de klok voor de aftrap van de Klimaatmars, stond een groep ZMf collega’s en de vrijwilligers CREW #teamZeeland vol spanning te kijken naar een handvol mensen op het Abdijplein. Het programma van de Zeeuwse editie van de klimaatmars stond op het punt te beginnen, met enkele aangrijpende speeches van jongeren en liedjes van singer-songwriters - specifiek geschreven voor deze mars. We hoopten allemaal op een mooie opkomst. DJ duo Team Peach zette in ieder geval al een lekkere sfeer neer, en ondanks een wat frisse lucht bleef de regen uit.

‘Ik doe mee aan de klimaatmars omdat ook een kleine provincie als Zeeland moet laten zien dat wij het belangrijk vinden om klimaatverandering en uitstoot te verminderen. Zeker als jongeren uit Zeeland!’ – Wieke 't Hart (15)

Net voor 15:00 uur begonnen de mensen uiteindelijk binnen te stromen. Er ontstond zowaar een mooie massa van zo’n 500 mensen in Middelburg, die allemaal de straat op wilden om te pleiten voor een eerlijk klimaatbeleid. Nadat Ira von Harras als directeur van de ZMf de opening heeft verricht, betrad Tsead Bruinja het podium. Als Dichter des Vaderlands wist hij met zijn klimaatmars gedicht waanzinnige woorden te werpen naar het publiek -

'dartel als een vlinder steek als een bij'

'geef je kinderen een wereld waarin ze kinderen durven te krijgen, 

geef hun zorgen aandacht, geef hun tijd'.

Vervolgens gaven Ahmed Kanaan (26) (bekijk zijn speech hier) & Amber van der Heijden (21) een inspirerende speech (bekijk haar vlog hier) die ook heel mooi het perspectief van jongeren op het klimaat weergaven.

‘Het is tijd, tijd om op te staan. Zoals Bob Marley ooit zong, ‘Get up, stand up, stand up for our rights. Get up, stand up, don’t give up the fight!' – Ahmed Kanaan (26).

Tijl Damen kreeg het publiek mee aan het zingen met zijn protestliederen over klimaatverandering. Tijdens de mars gaf hij met djembé tevens een ritme aan alle voorwaarts bewegende voeten! Ook werd er nog een lied gezongen door een muzikale vader met kinderen. Luidkeels werd door Ira ‘LOPEN’ gescandeerd en werd de aftrap ingezet waardoor de mensen voorwaarts gingen - begeleid door de witte banner #Klimaatmars #teamZeeland.

‘Ik vind deelname aan de mars belangrijk om mijn stem te laten horen omdat ik mij zorgen maak om de generaties na ons. Er moet meer bewustzijn komen bij de mensen hoe wij omgaan met de aarde/milieu’ – Ineke de Jong (55)

Via het Abdijplein maakte de groep een slingerend geheel door Middelburg, met aan de voorkant de banner en aan de achterkant een elektrische auto die al knipperend het einde van de stoet signaleerde. Er werden liedjes gezongen en kreten geroepen met allerlei creatieve borden hoog in de lucht. Bewoners stonden in hun deurpost verwonderd te kijken, een enkele winkelier tegen het raam gedrukt, en vanuit een huis werden met een paar telefoons snel wat foto’s gemaakt. Ook bij het politiebureau kreeg de stoet een vriendelijke zwaai, want in het geheel was de stemming opperbest. Toch was de boodschap van alle aanwezige ouderen, ouders, jongeren en jeugd duidelijk: hoor en zie ons – ook wij in Zeeland willen een eerlijk klimaatbeleid, nu!

‘De klimaatmars is belangrijk omdat het een proces van verzet tegen de gang van zaken op gang moet brengen. Dit moet echt pas het begin zijn van een massa die alleen een echte groene revolutie accepteert als uitkomst.’ – Karen Vrolijk (39)

Klimaat

Ik ben er niet bij
Ik ben ziek
Ik volg de klimaatmars in mijn eigen stad op tv
Veel jong
Veel oud
En alles daar tussen in
Dat doet me goed
Want de wereld is van iedereen
Jammer dat ik dat zinnetje nu steeds zing
Lelijk zing want mijn stem is beetje weg
Hardnekkig zo’n flardje van een lied dat tussen het niezen door eruit wil
Ik had mee willen lopen
En leuzen willen roepen
Jaren geleden liep ik mee in een protestmars tegen kernwapens
Voor mij liep een strijdbare vrouw
Ze zag er keurig uit
Wij jongeren riepen lekker bekkende beetje grove teksten
Zij niet
Zij riep
Kom erbij en sluit je aan
Blijf daar niet zo rustig staan!
Ik vond dat grappig
Vandaag had ik graag mee gelopen als strijdbare vrouw
Om te kunnen roepen 
Straks is het te laat
Voor het klimaat
Samen met de bezorgde jongeren
Maar ik ben geveld en lig op de bank 
Komt door het klimaat
Eerst 22 graden in februari 
En nu regent het
misschien wordt het morgen beter
Hè nee weer een liedje in mijn hoofd
Een vervelend liedje 
De volgende zin is
Maar het komt toch nooit goed 
En dat wil ik niet 
Als ik naar al die mensen kijk die mee lopen 
Blijf ik hopen

- Josien de Graaf 

U kunt hier de album met fotos downloaden en het filmpje bekijken.

P.S. Bedankt aan vrijwilligers van CREW #teamzeeland, Provincie Zeeland & Gemeente Middelburg & politiebureau Middelburg voor de prettige samenwerking.

Nieuwsberichten